Tip:

Z dezertů doporučíme mango s kokosem a svěžím rybízovým sorbetem.

Z nabídky:

Losos "label rouge", yuzu, zázvor

345 korun

Losos „label rouge“, yuzu, zázvor

Bio vejce 63 C, hrášek, hříbková omáčka

325 korun

Bio vejce 63 C, hrášek, hříbková omáčka
Adresa:

Restaurace Savoya

Hotel Savoy
Špindlerův Mlýn
savoy.astenhotels.com

V noblesním hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně, který má pověst nejlepší adresy ve městě, fungovala jako restaurace pobočka pražské gastronomické legendy Kogo. Pro hotel to bylo poměrně jednoduché řešení. Pražská smetánka je na Kogo zvyklá, Jovo Savič nabízí kvalitu bez větších výkyvů. Na druhé straně však tento koncept nenabízel nic originálního a kreativního. Proto se majitelé Savoye rozhodli pro změnu a otevřeli si vlastní restauraci Savoya. Na starost ji dostal zkušený šéfkuchař Michal Húsek. A byť část konzervativně laděných hostů nesla toto rozhodnutí s lehkou nelibostí, s odstupem času je jasné, že bylo naprosto správné.

Nová restaurace sází na noblesní atmosféru nenuceného luxusu, která koresponduje s celkovou filozofií hotelu, ale především potěší elegantním výkonem kuchyně, zaměřené na prolnutí české moderny s gastronomickým vizionářstvím skandinávských zemí. Přestože nové menu talentovaného šéfkuchaře myslí i na "staré" hosty a má pro ně připravenou oblíbenou grilovanou chobotnici či krevety s pastou, rozhodně se vyplatí ochutnat některý se signature pokrmů Michala Húska.

Z předkrmů boduje "severská prezentace" šťavnatého tataráku s jarní cibulkou, pažitkou a majonézou, svěží losos dochucený yuzu, okurkou a zázvorem či chuťově vydařená kombinace v Česku téměř neznámých těstovin tarhoňa (pocházejících z maďarské gastronomie), které šéfkuchař podává ve farmářské podobě s brynzou, houbami a špekem.

A teď k hlavním hvězdám nového menu. Jednou z nich je vzorná prezentace lososovitého pstruha s lahodnou žloutkovou kroketou, bramborovou pěnou a kaviárem, druhou pak výtečné maso z telecích žeber servírované se špekem, liškami a skvostnou pěnou z mladého zelí. Vedle precizně sestavené vinné karty potěší autorské koktejly místních barmanů, postavené především na ginu. Za zkoušku stojí anglický gin infuzovaný borůvkami a ostružinami či gin s aromatem růží a okurek.

Související