Lehce návykový dezert – ananas pečený v tandooru s mirabelkovým sorbetem.
Teplý farmářský chřest s vejcem
295 korun
Vyzrálý hovězí rib eye s farmářským chřestem
695 korun
Restaurace V Zátiší
Liliová 1
Praha 1
www.vzatisi.cz
Ani se nechce věřit, jak ten čas letí. Restaurace V Zátiší, nejstarší z podniků indického restauratéra Sanjiva Suriho, v červenci oslaví 28 let. A stále má co nabídnout − přestože menu vypadá na první pohled značně konzervativně, je plné zajímavých novinek. Již tradičně se zde snoubí dvě gastronomické linie. Tou první je indická kuchyně postavená na voňavém koření a pečení v tandooru, které má na starosti indický šéfkuchař Ramesh Mamgain. Českou část menu neustále piluje k dokonalosti šéfkuchař Igor Chramec. V květnu se veze na vlně lahodného chřestu, který je základem či součástí hned několika pokrmů.
Pokud si chcete čerstvý a šťavnatý chřest doopravdy vychutnat, nejlepší volbou bude jednoduchá úprava s biovejcem, které se krásně rozteče a zvýrazní svěžest, jemnost a lahodnost této jarní delikatesy. V nabídce je také osvěžující chřestová polévka, podávaná chlazená a dochucená citronovým olejem, či chřestový salát s houbovými kroketami s ricottou. Případně steak z vyzrálého masa s chřestovou přílohou.
Mimo sezonní chřestové menu boduje parádní kombinace mořského vlka, který je připraven v indickém stylu se zázvorem a česnekem a podáván s arašídovou omáčkou zvýrazněnou citronovou trávou. Svou jemnou, delikátní chutí potěší také domácí ravioly plněné ricottou a gorgonzolou a doplněné na talíři pekanovými ořechy.
Na začátku června bude V Zátiší hostovat francouzský šéfkuchař Pascal Favre d'Anne, který je v kolébce gurmánské gastronomie velkou hvězdou, a to především díky vybroušené prezentaci čerstvé zeleniny a bylinek. Bohaté zkušenosti získal při svých cestách po Asii. Po návratu do Francie si v městečku Angers na břehu Loiry otevřel vlastní restauraci La Favre d'Anne, která je vyznamenána jednou michelinskou hvězdou. V Zátiší bude vařit od 4. do 7. června.