Slovo Monarch patří k Perštýnu snad od nepaměti, ale teprve nyní se nabídka podniku dokonale shoduje s jeho názvem. Před pár týdny otevřený Pohostinec Monarch se zaměřil na původní českou a rakouskou kuchyni z doby monarchie.

Na Perštýně se v posledních letech vystřídala řada konceptů, naposledy Monarch fungoval jako moderní tapas gastrobar. Nyní se vrací k podstatě pražské gastronomie a nabízí moderně připravená jídla tradiční české a rakouské gastronomie z přelomu 19. a 20. století.

Tip:

Mezi dezerty kralují borůvkové vdolky s tvarohovou zmrzlinou.

Dohled zlatého kuchaře

Pod celým konceptem i stávající podobou menu je podepsán šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, který před nedávnem v prestižní anketě Zlatý kuchař obhájil první místo pro nejlepšího šéfkuchaře v zemi a který je současně velkým milovníkem klasické kuchyně prezentované v moderní podobě (jenom připomeňme, že jak Grand Cru, tak Monarch patří společnosti Premier Wines & Spirits). Výkonným šéfkuchařem Pohostince je pak Jan Volšička.

Z nabídky:

1. Telecí řízek s moravským bramborovým salátem

295 korun

jarvis_594a70e0498e9b936c6ef789.jpeg

2. Konfitované kachní stehno pečené na dřevěném uhlí se sladkým zelím a lokšemi

315 korun

jarvis_594a70e0498e9b936c6ef78d.jpeg

3. Dušené hovězí žebro v červeném víně, bramborová kaše

450 korun

jarvis_594a70e0498e9b936c6ef791.jpeg

Kapustnice se švestkami

Z předkrmů potěší telecí tatarák s křepelčím vejcem a smaženými kapary, svěží nakládané papriky s výborně namíchanou sýrovou pomazánkou z brynzy či mrkev připravená v oblíbeném grilu Josper a servírovaná s kousky řepy, feta sýru a rozmarýnovým medem. Jako skvělý životabudič můžeme doporučit slavnou slovenskou "zelňačku" kapustnici, která se připravuje se sušenými švestkami a klobásou a v zemi našich sousedů nesmí chybět na žádné vánoční či silvestrovské tabuli.

Steaky ze stařeného anguse

V nabídce najdete samozřejmě klasický vídeňský řízek smažený na přepuštěném másle, výtečná žebra na červeném víně či kachnu pečenou na dřevěném uhlí a servírovanou se zelím a lokšemi. Tyto klasiky mají velkou konkurenci v nabídce steaků z prémiového masa amerického anguse, které je stařené kolem třiceti dní a pak připravené na Josper grilu. Na tabuli jsou navíc vypsaná jídla denní nabídky, která vždy od pondělí obohatí stálé menu.

Třebívlice nebo Plzeň

Velkým plusem Pohostince je jeho pestrá kolekce vín z portfolia společnosti Premier Wines & Spirits se spoustou skvělých vín z prestižních světových apelací. Z moravských vín můžete ochutnat třeba vína ze znojemského vinařství Arte Vini, které zaujalo nejen svými odrůdovými víny, ale také svou nižší řadou vín nazvaných Green, Pink či Red. Česká vinařství jsou oproti Moravě v těžké defenzivě − snad s jedinou výjimkou a tou je ambiciózní vinařství Johann W v Třebívlicích, jejichž povedená vína najdete také v nabídce. A pokud by vám ke kachně či řízku přece jen více chutnalo pivo, nemusíte se bát, neboť na čepu mají plzeň.

Podívejte se, jak v restauraci Pohostinec Monarch připravují výborný tatarák z telecího masa:

Šéfkuchař prozradil recept na výborný tatarák z telecího masa

Šéfkuchař Jan Volšička z restaurace Pohostinec Monarch, která se zaměřuje na českou a rakousko-uherskou kuchyni, nám ukázal, jak se dělá jedinečný tatarák z telecího masa.

Rozhovor s šéfkuchařem: Jan Volšička

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

V Pohostinci Monarch se určitě neobejdu bez Josper grilu, který je na dřevěné uhlí a umožňuje nám připravovat fantastické maso. V české a rakousko-uherské kuchyni pak nedám dopustit na cibuli a kořenovou zeleninu. Další věc, kterou u nás v kuchyni oceňuji, je pásová pila na maso, bez ní bych nemohl dělat ty super steaky.

Adresa:

Pohostinec Monarch

Na Perštýně 15
Praha 1

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

S masem. A nemyslím jen fantasticky kvalitní americké maso na steaky. Mám rád i to levnější maso, jako je bůček nebo líčka. Steak je top surovina, kterou je i v Praze těžké získat, a proto s ní rád pracuji. Naopak třeba bůček je všem dostupný a mně se líbí, že i z něj se dá vyrobit jídlo špičkové kvality.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Moc do restaurací nechodím. Svým přátelům nejraději vařím sám třeba někde na chalupě. Pokud ale musím jmenovat, tak mám rád restauraci Na Lochkově, kde vaří poctivou českou kuchyni, a navíc mají i vlastní pivovar a vaří několik druhů velmi dobrých piv. A nadto pravidelně pořádají tematické brunche, což je moc fajn. Když už jdu do restaurace či hospody, tak spíše pracovně nebo za kolegy kuchaři, se kterými se kamarádím.