Z nabídky:

Chřest, žloutková pěna, konfitovaný žloutek, ořechy

165 korun

jarvis_592e8c5d498ea3cb3afcca33.jpeg

Hovězí oháňka, morek, medvědí česnek, brambory v popelu

175 korun

jarvis_592e8c5d498ea3cb3afcca37.jpeg

Petržel a houby

195 korun

jarvis_592e8c5d498ea3cb3afcca3b.jpeg

Červená řepa, kefír, lesní med

135 korun

jarvis_592e8c5d498ea3cb3afcca3f.jpeg

Zkušený šéfkuchař Pavol Pavlík, jenž měl léta na starosti kuchyni v legendární fine dining restauraci Le terroir, si splnil svůj sen a otevřel moderní podnik inspirovaný dnes mimořádně módní skandinávskou gastronomií.

Bistrot 104 v Korunní ulici na Vinohradech zaujme už na první pohled svým vzdušným interiérem, industriální atmosférou a otevřenou kuchyní. Dominuje dřevo a kámen, na okně fermentují skvostné limonády (při poslední návštěvě nám chutnala hlavně pampelišková) a u zdi rostou zeleninové výhonky. To vše podtrhuje slogan podniku: My víme, kde je sever.

Květy divokých bylin

V květnu Pavlík představil nové menu s řadou překvapivých chuťových kombinací. Z předkrmů můžeme doporučit hlavně svěží kombinaci čtyř druhů chřestu, kde klasický bílý a zelený doplňuje chřest thajský a divoký, všechny fantastické kvality, přičemž nechybí ani kombinace s vejcem, ovšem v netradiční podobě.

Většinu pokrmů v Bistrotu doplňují na talíři divoké byliny − třeba květ medvědího česneku nebo česnáček, poměrně rozšířená, ale veřejnosti neznámá bylinka s jemnou hořčičnou chutí. Druhý z předkrmů, který by měl každý ochutnat, je hovězí oháňka doplněná opečeným morkem a brambory v popelu, velmi sugestivní kombinace s explozí opulentních chutí.

Zelňačka s mušlemi

Z hlavních jídel určitě vyzkoušejte zajímavou prezentaci petržele a hub, jejímž klenotem je gurmety ceněný smrž, a pak výtečné jehněčí kolínko, jemné a současně chuťově výrazné maso podávané s kopřivami, křenem a kyselými plody rakytníku, které nabízí další, poněkud neortodoxní chuťové vyznění.

Současné menu se bude obměňovat postupně, vždy dva až tři nové pokrmy vystřídají některé ze stávajících. A na menu se v brzké době vrátí zatím největší hit Bistrotu v podobě valašské kyselice podávané s mušlemi svatého Jakuba, která je mezi hosty vnímána jako signature dish nového, značně ambiciózního podniku.

Pocta autentistům

Pro běžné konzumenty vín je vinná karta Bistrotu velkou neznámou, neboť zdejší sommeliér sází především na naturální vína od českých či zahraničních "autentistů". Ale rozhodně se nemusíte bát, naopak. Ve většině případů na vás čekají skvostné vzorky.

Máme pro vás tři tipy na zajímavá vína. Tím prvním je Vin du Bistrot Pét-Nat 2015, tak trochu punkové bubliny z ryzlinku rýnského, kvašeného primárně v lahvi od Petra Marady z Mikulčic, podle sommeliéra neodstřelený, krémový a funky. Z bílých vín doporučujeme Vin du Terroir Pinot Gris 2004, krásně nazrálé víno z proslulé Dobré Vinice, které zrálo jeden rok na novém dubu bez síry a pak třináct let na lahvi. V kategorii červených vín zamíříme na jih a doporučíme Roxanich Super Istrian 2009 zrající šest let v sudu, jinými slovy velké víno z Istrie, a tudíž zajímavá chorvatská odpověď na supertoskány.

Tip:

Průřez kuchyní Pavla Pavlíka nabízí šestichodové degustační menu doplněné o párování vína či nealkoholických nápojů.

Adresa:

Bistrot 104

Korunní 104
Praha 10
www.bistrot.cz

Rozhovor s šéfkuchařem: Pavol Pavlík

Bez čeho se v kuchyni neobejdete?

Sůl, thermomix, voda, vařečka, zelenina, sporák, maso, nože, ovoce, konvektomat, ryby, hrnce, výhonky, recepty, hrnek, rum, elektřina, TÝM!

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete?

S poctivou, kvalitní, zajímavou, dostupnou, čerstvou − a je jedno, co to je, se vším, co si koupím nebo objednám, pracuji rád.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Do Bistrot104 a ať si dají cokoliv, doporučuji vše.