Stát se to v Rusku nebo Bělorusku, nikdo by se asi nedivil. V Česku však úřední vyřazení více než poloviny kandidátů na prezidenta kvůli nesplnění zákonem stanovených podmínek vyvolává rozpaky. Jednak proto, že k drastické „čistce“ v hradním pelotonu dochází v historii přímé volby už potřetí. Ale i kvůli tomu, že mezi dvanácti vyloučenými z celkem jedenadvaceti uchazečů ani tentokrát nejsou jen předem jasní outsideři bez podpory, nýbrž i známá jména. Třeba podnikatelé Karel Janeček a Tomáš Březina nebo někdejší sportovní redaktor České televize Karel Diviš. Jejich billboardy za miliony je republika oblepena už několik měsíců. Logicky se tak rojí otázky: co tito lidé mohli udělat špatně? Jak to, že za pomoci svých týmů nezvládli správně posbírat a spočítat podpisy od padesáti tisíc občanů či dvaceti poslanců, případně deseti senátorů? Nejsou tedy vstupní podmínky moc přísné, nebo naopak gumové?

Jistě, pokud někteří vyloučení uspějí s odvoláním u Nejvyššího správního soudu, mohou se do hry ještě vrátit. Možná k nelibosti voličů, kteří se v uznané devítce osobností zorientují lépe než v početnějším stádu. Ale už teď je jasné, že letošní redukce prezidentských kandidátů je jen viditelná půlka mnohem vážnějšího problému. Totiž čím dál většího kontrastu mezi tím, jak zákon o prezidentské volbě na jednu stranu dovoluje vnitru rigidně kontrolovat počty občanských podpisů (jejichž pravost ovšem kandidáti nedokážou garantovat), zatímco ohledně jiných pravidel je norma děravá. Neomluvitelně děravá.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 60 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.