V elektronizaci veřejné správy Česko asi o deset let zaostává, Estonsko je naopak pro svět vzorem. S výjimkou svatby, rozvodu a koupě nemovitosti neexistuje v této malé baltské zemi s 1,3 milionu obyvatel úřední úkon, který by nebylo možné učinit online. I malé děti se tam učí o robotice. Bývalý poradce tamní vlády pro digitalizaci Marten Kaevats tvrdí, že tato transformace není ani tak věcí nových technologií, jako spíš ochoty lidí s nimi pracovat. „Digitalizace je mnohem více věcí myšlení. Bohužel nemálo zemí nemá jasný plán, strategii ani vizi. Vytvořit dobrý plán přitom znamená, že mu všichni ve společnosti rozumí a že mu věří bez ohledu na politické názory,“ řekl týdeníku Ekonom na pražské konferenci o digitalizaci Česka, kterou uspořádala Americká obchodní komora.

Proč je zrovna Estonsko příkladem digitalizace?

Neměli jsme peníze, abychom mohli v devadesátých letech minulého století připravit klasický, na papíru založený systém veřejné správy evropského střihu. Měli jsme už ale znalosti a schopnosti, abychom vytvořili elektronický. Navíc Estonci, stejně jako všichni lidé na severu, jsou už s ohledem na drsnější přírodu nuceni spolupracovat.

Starší generace v Česku se digitalizace obává. Jak se v Estonsku podařilo odstranit tuto nedůvěru?

V roce 1997 jsme k tomu spustili první program a vláda ve spolupráci se soukromým sektorem investovala mnoho peněz do digitálního vzdělávání. Především šlo o starší generaci a lidi s nižšími příjmy. Týkalo se to nakonec 19 procent populace. Navíc v té době mnoho lidí začalo s počítačem a internetem pracovat. Postupně se vytvořila důvěra, že na tuto bázi je možné převést i veřejné služby.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.