Když indický miliardář Gautam Adani koncem června slavil šedesátiny, daroval na charitu obří sumu 600 miliard rupií (v přepočtu asi 7,7 miliardy dolarů). Mohl si to bez problémů dovolit, nikdo na světě letos nezbohatl tak výrazně jako on. Adaniho jmění vzrostlo od začátku roku o 34 miliard až na sumu 110 miliard dolarů. Stal se tak nejbohatším člověkem v Asii, když předehnal ropného magnáta Mukeše Ambaniho, jehož majetek časopis Forbes odhaduje na 86,1 miliardy dolarů. Zároveň je Adani pátým nejbohatším mužem na světě, větší majetek než on nashromáždili pouze Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault a Bill Gates. Adaniho vzestup je o to impozantnější, že ještě na počátku pandemie v březnu roku 2020 dosahovala hodnota jeho jmění „pouhých“ šesti miliard dolarů. Jak se mu podařilo takto rychle zbohatnout a jak se vlastně tenhle člověk pocházející z průměrně bohaté rodiny dokázal vypracovat tak vysoko?

Přežil únos i teroristický útok

Na rozdíl od zmíněného miliardáře Mukeše Ambaniho nepochází Adani z bohatých poměrů. Narodil se v Ahmadábádu jako jedno ze sedmi dětí obchodníka s textilem. Studoval obchod na Gudžarátské univerzitě, ale vydržel tam jen jeden rok a místo teorie se rozhodl vyzkoušet, jak byznys vypadá v praxi.

Jeho podnikatelské začátky jsou spojeny nikoli s textilem, zapojení do otcova byznysu odmítl, a místo toho se pustil do obchodu s diamanty. Tři roky pracoval ve společnosti Mahindra Brothers, která je třídila a prodávala. Následně si v Bombaji založil vlastní obchodní firmu s drahokamy, díky níž se stal milionářem. U diamantů ale nezůstal, vyslyšel výzvu jednoho ze starších bratrů a vrátil se do Ahmadábádu, kde začal vést továrnu na výrobu plastů.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.