Konec týdne a víkendy jsou silné, zbytek týdne slabší, konstatuje k aktuálnímu počtu hostů majitelka českokrumlovského bistra Kolektiv Blanka Křížová. „Když ale porovnám tržby, tak pokud by to šlo dál stejným tempem, tak bych přece jen mohla dosáhnout srovnatelných čísel jako před pandemií,“ vzhlíží optimisticky k začínající letní sezoně. Avšak takových v Českém Krumlově mnoho není. Velká část zdejších restaurací, hotelů a dalších zařízení má z nadcházející sezony obavy – má být sice z hlediska turistiky nejsilnějším obdobím roku, ale co do počtu dosud realizovaných rezervací v ubytování to tak nevypadá.

„Obávám se, že teď uděláme maximálně slušný červenec a srpen, a to si myslím, že i tak bude o dvacet procent horší než loni, protože rezervací je daleko méně. Možná se to ještě ale změní, lidé je mohou realizovat na poslední chvíli, stoprocentní obsazenost ale zřejmě mít nebudeme,“ konstatuje provozovatel několika hotelů, apartmánových domů a restaurací v Krulově a na Lipně Petr Zemek. „Chybí nám skupinová klientela,“ dodává. Ačkoliv se tak krumlovské ulice v červnových dnech zdají být už o dost živější, podle místních podnikatelů se jedná spíše o jednodenní výletníky, kteří se ve městě neubytovávají a ani neutrácí v restauracích, barech či obchodech. Jenže to je to, co Krumlovu, ale i dalším městům zvyklým na turisty schází především. „Lze říct, že se tak trochu vracíme do 90. let, kdy byl Krumlov letní destinací. A my potřebujeme systém, abychom měli schopnost fungovat i přes zimu. Češi to jen s příjezdy přes léto a několika víkendy na podzim či během adventu neuplatí,“ souhlasí Martin Lobík, předseda Sdružení cestovního ruchu ČR a místopředseda výboru spolku DMO Český Krumlov Region.

Neobjevené skvosty 2022 – tipy z regionů

Svět má za sebou dvě covidové sezony, během kterých se dalo cestovat do zahraničí jen omezeně. Češi v té době proto ve velkém sázeli na pobyty doma: vlastní i pronajaté chalupy, ale i různé resorty v přírodě, lázně i hotely. „Zkrátka, kdo z provozovatelů nemusel kvůli pandemickým opatřením zavřít, tak měl obsazeno,“ připomíná situaci loňského léta Aleš Rybiář z cestovní kanceláře DCK Rekrea Ostrava, která se orientuje na incomingovou turistiku. A platilo i to, že do ubytovacích zařízení jezdila movitější klientela, která by jinak za normálních okolností svou dovolenou trávila v zahraničí. A právě ta taky utrácela a do značné míry tak kompenzovala ztráty z toho, že Česku chyběli zahraniční hosté.

Zahraniční hosté se rychle nevrátí

Letos je vše ale jinak. V tuto chvíli se mohou radovat leda cestovní kanceláře, které Čechy vozí ven do světa. Ti totiž využívají ve velkém toho, že řada zemí uvolnila covidová opatření, a Češi tak létají na dovolenou všude, kam jim to aktuální letecké spoje umožní. Mnohahodinové fronty na odbavení na letištích vysoký zájem dokládají. Navíc chuť cestovat ven umocňuje obava, že na podzim může udeřit další pandemická vlna, která cestování opět zkomplikuje. „Zájem o domácí turistiku je teď tak zhruba na půlce loňského roku. Kdo může, odlétá,” vyčísluje Rybiář. Co ale zůstalo podobné jako loni, jsou nízké počty zahraničních turistů. Například v krumlovských ulicích je pořád nejčastěji slyšet čeština, i když ji teď už o něco více doprovází i němčina a také angličtina. Pokud totiž ze zahraničí někdo přijíždí, tak jsou to především návštěvníci z nejbližších zemí, a vrací se i částečně Američané. Nicméně dříve nejpočetnější klientela stále chybí: asijská, především čínská, a ruská. „Přitom právě díky asijským turistům jsme byli dříve schopní zajistit celoroční otevření a pracovní úvazky pro spousty zaměstnanců,“ připomíná Zemek. Čísla ale mluví jednoznačně: pokud porovnáme meziročně poslední aktuální data za první čtvrtletí letošního roku s rokem 2019, pak čínských hostů ubytovaných v hromadných zařízeních je o 97 procent méně. Jinak řečeno, nejsou v Česku skoro žádní. U ruských statistiky ukazují pak 93procentní pokles, u korejských 96procentní a u turistů z USA 61 procent. Podle odborníků přes cestovní ruch se ani nedá zatím očekávat, že se tato klientela v dohledné době vrátí. „U asijských turistů je to spojené s covidem, země byly ještě donedávna uzavřené a neustále varují své občany v tom smyslu, že Evropa je semeniště covidu. V Americe je to velmi podobné, protože odtamtud jezdili především starší lidé, ti se nyní bojí cestovat, mají pocit, že by byli v ohrožení. Rusové k nám nemohou kvůli sankcím. U Číny jde o politiku. Česko se dlouho tvářilo jako její přítel, což už v této chvíli tolik neplatí, je tedy otázka, zda se Číňané vůbec někdy vrátí. Ale pokud ano, pak rozhodně ne v počtech, na které byla některá města zvyklá,“ vyjmenovává místopředseda Asociace cestovního ruchu Jan Papež. Podle něho tak nastává čas, aby se Česká republika postarala o náhradu.

Asijská klientela se krumlovským hoteliérům starala o celoroční provoz. Z města je nyní spíše letní destinace.

„Tou mohou být třeba arabské země,“ míní. Připomíná, že funguje přímé letecké spojení do Dubaje i Kataru a nově i ze Saúdské Arábie a Kuvajtu. „To jsou čtyři zajímavé linky, které by mohly pomoct Praze i lázeňským městům,“ říká. A za druhé je podle něj dobré nezapomínat na střední a vyšší vrstvu Evropanů. „Pro ně může být právě Praha takovým místem, kam se mohou vydat na svou druhou či třetí dovolenou,“ dodává.

Druhá dovolená strávená v Česku

Města jsou na tom z hlediska cestovního ruchu aktuálně hůř i proto, že pokud se přece jen rozhodnou Češi někam v rámci republiky vyrazit, pak preferují přírodu, jak dokládají i rezervace několika posledních týdnů na Booking.com, ale i průběžné informace z různých resortů. Například ubytovací zařízení na Lipně, nedaleko od Krumlova, hlásí vysokou obsazenost prakticky po celé léto.

„Český klient chce do hor nebo k vodě. A aby zamířil do měst, tak pro to musí mít opravdu dobrý důvod,“ vysvětluje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Petr Krč. Podle jeho slov lidi může přilákat nějaká výhoda. „Pokud třeba město k ubytování nabídne prohlídku podzemí zdarma, může to být onen rozhodující zážitek,“ konstatuje.

Bonusů či výhod oproti loňské sezoně citelně ubylo. Města to zdůvodňují tím, že se nechtějí profilovat jako levné destinace.

Jenže právě různých bonusů či výhod oproti loňské sezoně citelně ubylo. Města, včetně Českého Krumlova, to zdůvodňují tím, že se nechtějí profilovat jako levné destinace. Podle Krče by však v situaci, ve které se nyní nachází, byla určitá pobídka žádoucí a je to tak i jedna z mála možností, jak aktuálně turistu do města přivést. „Vždy jsme sázeli na to, že náš produkt je v podstatě druhá dovolená. Až se letos Češi vrátí od moře, mohou strávit ještě týden třeba v Krkonoších, na Jesenicku, na Šumavě anebo právě v městských destinacích. Ale aby vůbec přišli, je potřeba jim něco zajímavého nabídnout,“ míní. „Bohužel ale zatím nevidím ani žádnou výraznou kampaň, která by táhla na domácí dovolenou,“ dodává. Nejde podle něj však o to, aby se třeba hotely podbízely cenou – protože to bývá dvojsečná zbraň – těžko se pak znova nabízí pokoj za více peněz. „Mělo by jít o vzájemný systém, kdy ubytovaný host dostane třeba vstup na nějakou akci a finance by pak dorovnalo město,“ dodává.

Některé takové příklady se ale přece jen najdou. Třeba Telč letos nabízí ubytovacím zařízením pro jejich hosty vouchery na věž sv. Ducha zdarma. Návštěvníci Prahy zase mohou zase od června využívat novou turistickou kartu Prague Visitor Pass. Sice si lidé za ni určitou sumu zaplatí – na 48 hodin vyjde dospělého na 1800 korun, ale slouží pak zároveň jako vstupenka do památek, jízdenka MHD nebo si na ni lze půjčit kolo, případně čerpat slevy.

Související