Existují bankovní inovace a pak inovace s velkým „I“. Právě jedné takové z té druhé kategorie by se klienti tuzemských bank mohli dočkat už letos. Ač se na první pohled jedná o poměrně nenápadnou záležitost, novinka může velmi zjednodušit platby mezi lidmi. Řeč je o možnosti zaslání peněz na mobilní číslo. Snadno tak půjde zaplatit kamarádovi za útratu v hospodě, když nemáte hotovost, nebo například instalatérovi za drobnou opravu ve firmě. Tuzemské banky ve spolupráci s Českou národní bankou totiž připravují projekt, kdy by namísto zadání čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví mělo postačit jen telefonní číslo příjemce platby.

Možná už od listopadu

Podle viceguvernéra České národní banky, Tomáše Nidetzkého by se projekt měl začít testovat už v létě letošního roku. „Pokud bude vše fungovat, jak má, tak by mělo dojít k ostrému spuštění se začátkem příštího roku,“ řekl Ekonomu Nidetzký. Podle experta pro platební styk České bankovní asociace Tomáše Hládka však existuje šance, že novinky by se někteří klienti mohli dočkat už dokonce letos. „Pilotní režim očekáváme nejdříve v letních měsících. Bude‑li všechno v pořádku, ostrý provoz by mohl začít v průběhu listopadu letošního roku,“ potvrzuje Tomáš Hládek.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.