Martina Vohánku uchvátilo před pár lety kamarádovo vyprávění o schopnostech a inteligenci včel. Na centrálu své firmy u pražského Vyšehradu pak umístil dva úly a stal se členem Klubu střešních včelařů. Šéf W.A.G. payment solutions, která za služby pro dopravce utrží ročně přes tři miliardy korun, se o ně spolu s kolegou z představenstva stará.

Podobně jako 46letý Vohánka rozšiřují v posledních letech řady včelařů především třicátníci a čtyřicátníci. Přitom až do roku 2008 se počty chovatelů včel v Česku rychle snižovaly. Od té doby ale opět rostou a nyní jich je necelých 60 tisíc.

„Je to tak trochu módní záležitost. Lidé ke včelám chodí odpočívat od stresu a starostí, například hodně včelaří ajťáci, kteří jsou rádi, že nemusí aspoň chvíli sedět u počítače,“ říká Jarmila Machová, předsedkyně Českého svazu včelařů. Podle ní byli včelaři vždy spíš starší lidé, takže věkový průměr je kolem 60 let, nyní se ale snižuje. A s mladšími ročníky začaly v konzervativním oboru vznikat i start‑upy s ambicí ho proměnit.

Řídit úly z aplikace

Čtyřicátník a IT manažer Martin Špaňhel včelaří asi patnáct let a získal v tomto oboru také výuční list. Jeho kolegové se před pár lety účastnili hackathonu v oboru internetu věcí a zaměřili se právě na včely. „Čísla ukazují, jak to mají v dnešním světě komplikované, takže dochází k poměrně vysokým úhynům. Rozhodli jsme se proto, že vytvoříme hardware a software, který bude schopen automaticky sbírat informace o včelstvech a následně je zprostředkovávat včelaři a dělat analýzu,“ vzpomíná Špaňhel.

Včelaření je tak trochu módní záležitost. Lidé si ke včelám chodí odpočinout od stresu, například ajťáci.

Sám se hackathonu neúčastnil, ale kolegům radil, jaké informace pomocí monitorovacího zařízení o včelách má smysl získávat a jak je pak interpretovat. Skupina soutěž vyhrála a začala své zařízení dál rozvíjet. Před dvěma lety spustila crowdfundingovou kampaň na portálu Hithit, vybrala 350 tisíc korun a následně založila společnost Forsage.net. V té době už byl do projektu naplno zapojen i Špaňhel, který dnes ve firmě drží největší podíl.

Její obrat se pohybuje v jednotkách milionů korun a v dalším růstu ji nyní brzdí zablokované dodavatelské řetězce. „Začalo to už loni a letos trend pokračuje – ve světě je velmi komplikovaná logistika dodávek materiálu. V našem zařízení je řada součástek, které poptává také automobilový průmysl. Ztroskotáváme na tom, že na celém světě není součástka třeba za 15 korun,“ popisuje Špaňhel.

Forsage.net vyvíjí software a svá zařízení, která stojí kolem 18 tisíc korun, také montuje. Skládají se z váhy, senzorů, centrální jednotky pro přenos dat a mobilní i webové aplikace. Na ní včelař sleduje vývoj hmotnosti, teploty nebo vlhkosti. Díky tomu na dálku zjistí, že například začala snůška nektaru a pylu anebo že je medník úlu už téměř plný. Pokud včely nemají dost prostoru pro med, vyrojí se.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.