Více než polovina  ze zhruba tří set tisíc ukrajinských uprchlíků v Česku je v produktivním věku. Většina z nich ale stále práci spíš nehledá, počítají s tím, že se za pár týdnů vrátí zpátky domů. Země se však na jejich zaměstnávání připravuje, a to v poměrně velké šíři. Hledat a nabízet vhodné pracovní příležitosti chtějí státní instituce, sami zaměstnavatelé, oborové svazy, provozovatelé pracovních portálů, neziskové organizace, komunitní spolky i jednotlivci. Desítky iniciativ se nyní dolaďují i propojují, a to ve větší míře, než jak se to dělo, když před dvěma lety přišla pandemie koronaviru. Cílem je pomoci najít Ukrajincům práci nejvíc podobnou té, jakou dělali doma, s ubytováním i důrazem na omezení vlivu nelegálních zprostředkovatelů práce.

Kateřina Jiřinová se na akademické úrovni zabývá tématem samořízení a spolupráce. Nyní je jednou z hlavních postav iniciativy Stojíme za Ukrajinou, za níž je sdružení specialistů Česko.Digital. „Začíná to u jednotlivců, kdy seženete práci tetě vaší známé,“ popisuje. „Pokračuje to v komunitách a větších celcích, jako jsou obory, zaměstnavatelé nebo různé svazy. Až pak jsou velké celospolečenské projekty jako náborové platformy typu Workania od společnosti LMC, která má práci jako své hlavní téma a rozšiřuje působnost v oblasti, které rozumí. To je ta nejviditelnější část, ale je to jen špička ledovce,“ pokračuje.

Podle ní i mnoha dalších lidí angažovaných nějakým způsobem na trhu práce válka jako silný impulz pohání spolupráci, jaká tady dřív nebyla. Řada lidí se se situací vyrovnává tak, že začnou pomáhat. Jiřinová dává za příklad programátory, jejichž okamžitý zápal vede k tomu, že vzniká hned několik platforem a nástrojů pomoci a zabývají se stejnou věcí. „Momentálně je všechno velmi živé na to, aby se dalo usuzovat, co z nových projektů, kterých je poměrně dost, bude fungovat. A co si najde své místo na trhu a ve společnosti i v budoucnu,“ říká expertka.

Měli jste už před válkou ve firmě zkušenosti se zaměstnáváním občanů Ukrajiny? (v %)

Dobrá vzájemná komunikace bude mít za následek, že někteří iniciátoři pomoci brzy skončí, protože nebudou mít sílu konkurovat jiným, někteří se s někým spojí. „Například lidé, kteří umí vyrobit aplikaci, hledají teď ty, kteří ji budou schopni provozovat,“ říká akademička a předznamenává, že větší šanci přežít mají velká řešení s lepším zázemím a zavedeným jménem.

Webové platformy a mobilní aplikace

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 80 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.