Český softwarový holding Solitea koupil v posledních letech v rychlém sledu za miliardy korun desítky firem ve střední a východní Evropě a expanduje na Balkán. Přestože cílem je stát se největší IT firmou na kontinentu, do západní Evropy se Solitea nechystá. „Němci příliš nevěří, že jsou Češi schopni odvádět opravdu kvalitní práci v daném termínu. Nemyslím si, že by chování naší vlády mělo v Němcích vyvolat dojem, že se časy mění k lepšímu,“ říká Martin Cígler, zakladatel a předseda představenstva.

Podle něj je nutné, aby se česká vláda zaměřila na reformu školství. „Musíme dosahovat co nejvyšší přidané hodnoty. Pokud nechceme být montovnou, naší prioritou musí být vzdělávání, jenže pro poslední vlády a premiéry je to popelka,“ říká podnikatel a cestovatel, který těsně po sametové revoluci začal programovat firemní počítačové systémy. Po více než 20 letech se spojil s investory ze skupiny J&T a společně skoupili softwarové společnosti jako Vema, Aquasoft, J.K.R. nebo Dotykačka. Letos Solitea míří na obrat kolem 2,5 miliardy korun.

Řídíte velkou firmu a rozhodujete o mnohamilionových transakcích. Jak to jde dohromady s tím, že jste se poslední čtyři roky jako řidič doprovodného vozidla a fotograf kamionu Martina Macíka účastnil Rallye Dakar?

Vždycky jsem jezdil rád na vzdálené expedice a jeden z kamarádů, který se znal s Macíkovými, se mě před pár lety zeptal, jestli nechci jet Dakar. Řekl jsem mu, jestli nespadl z višně, nakonec jsem ale opravdu jel.

Jezdil jste sám nějaké automobilové závody?

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.