Po pandemii koronaviru zasáhla tuzemský trh s krátkodobými pronájmy další rána. Srpnový rozsudek Městského soudu v Praze potvrdil dříve sporný názor finanční správy, že příjmy z těchto pronájmů se mají danit jako ubytovací služby, a nikoliv jako běžné příjmy z pronájmu nemovitosti. Zdaleka ovšem nejde jen o vyšší zdanění. Soud fakticky potvrdil, že pronajímatel bytu přes platformy typu Airbnb musí splňovat náležitosti jako jakýkoliv jiný podnikatel. Měl by disponovat příslušným živnostenským oprávněním, pronajímaný byt pak musí být označen a veden jako provozovna s názvem firmy či jménem podnikatele. Od zařazení do úředně stanovené třídy a kategorie ubytovacího zařízení se odvíjí i povolený počet lůžek, což limituje množství ubytovaných hostů. Pronajímatel se musí řídit i hygienickými předpisy, které například ukládají povinnost pravidelně dezinfikovat koupelnu a toaletu, měnit ložní prádlo, a dokonce stanovují i velikost odpadkového koše. Pokud se z bytu stane provozovna, podléhá rovněž vyšší sazbě daně z nemovitosti či se musí začít podílet na platbách za odvod dešťové vody.

„Na rozdíl od zajištění bytových potřeb člověka, poskytnuté ubytování skrze Airbnb nemůže naplnit zákonem předvídaný účel nájmu bytu, neboť nesaturuje jeho potřebu bydlení, ale uspokojí jeho potřebu na ubytování. A proto je nutné jej klasifikovat jako ubytovací službu,“ konstatoval ke krátkodobým pronájmům soud. Pražský městský soud tak zamítl stížnost podnikatelky, která se domáhala nižšího zdanění. Nesouhlasila se čtyři roky starým stanoviskem Generálního finančního ředitelství, které označilo krátkodobé ubytování zprostředkované internetovými platformami za podnikání.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.