Velké urbanistické projekty většinou nekončí dobře, což podle sociálního geografa Martina Ouředníčka z Univerzity Karlovy ukazuje příklad kdysi oslavovaného hlavního města Brazílie nebo v Česku Jižního Města. "Řídil bych se tím, že co je malé, je nejen české, ale také hezké. Proto jsem rád, že současné projekty jsou menšího rázu − pak máte šanci je lépe zakomponovat nejen do fyzického prostředí, ale i přizpůsobit požadavkům lidí," řekl týdeníku Ekonom. Podoba nového bydlení v Praze bude podle něj dána demografickým vývojem, zmenšováním rodin a tím, že v ní bude přibývat singles a penzistů. Zájem o městské bydlení však přetrvá, masový útěk na venkov nečeká.

Jaká je vaše představa o ideálním bydlení v budoucnosti?

Moje vysněné bydlení, a myslím, že i mnoha jiných, je to se zahradou. Podle sociologických průzkumů po něm touží 80 procent populace. V Česku i v Evropě. To je v ideální podobě zakotveno v myšlence zahradního města. V Praze, ale rovněž v Liberci či Brně. Jde o vilové čtvrti, o bydlení nikoliv za městem, ale tam, odkud je blízko do centra, za kulturou. Nebo, což je zase blízké starším lidem, aby z domu se zahradou bylo blízko do sociálních a zdravotnických zařízení. Představa o ideálním bydlení je však individuální a hodně závisí na životním cyklu člověka. Jinak ji vidí mladí dospělí a zcela jinak důchodci.

Lze také čekat stěhování lidí na venkov?

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 80 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.