Objev polovodičů změnil svět k nepoznání. I když se ozývají hlasy, že tato technologie dosáhla hranic svých možností, vědci stále usilují o prolamování bariér.

Jde přitom o peníze. "Polovodiče jsou technologií, která rozhoduje o úspěchu americké ekonomiky, o vytváření nových pracovních míst i o národní bezpečnosti," konstatuje web americké Asociace polovodičového průmyslu (SIA). To samozřejmě neplatí jen pro americkou ekonomiku. Stejně uvažují v Číně, Japonsku či například Severní Korea.

Současné polovodičové technologie jsou založené na křemíkových čipech. Jejich možnosti vylepšování popisuje takzvaný Moorův zákon. Ve skutečnosti nejde ani tak o zákon, jako spíš o vypozorované pravidlo tvrdící, že počet tranzistorů na čipu se každých 18 měsíců zdvojnásobí, tedy že se odpovídajícím způsobem zvýší výpočetní kapacita. Už několik desetiletí to tak je − jenže nyní začaly možnosti křemíkových čipů narážet na fyzikální bariéry dalšího zmenšování. Kdo je bude chtít překonat, nejspíš bude muset křemík hodit přes palubu.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.