Tip:

V duchu odkazu literární kavárny zde budou probíhat autorská čtení, křty knih i malé koncerty.

Design dostalo na starost architektonické studio FormaFatal.

Design dostalo na starost architektonické studio FormaFatal.

Velkým překvapením pro hosty jsou naturálně připravená šampaňská.

Velkým překvapením pro hosty jsou naturálně připravená šampaňská.
Adresa:

Autentista

Řetězová 10
Praha 1

Před pár lety znalo slovo autentista jen pár zasvěcených milovníků vína. Není divu, tento trend se objevil až koncem 20. století a mezi českými vinaři se zabydloval jen velmi pomalu. Lví podíl na dnešní popularitě autentistů má především Bogdan Trojak, který nejprve sám vyráběl vína postaru, bez použití chemie a moderních technologií, a současně spojil další nadšence převážně z okolí Modrých Hor.

Ale to by k popularizaci značně minoritní vinařské filozofie nestačilo. Pro výraznější posun ke slávě rozhodly dvě věci. První bylo Trojakovo přestěhování se do Prahy, druhou pak přesvědčení úspěšného restauratéra Tomáše Karpíška, aby autentistická vína propagoval ve svých podnicích. A nyní dochází k dalšímu posunu. Po komorním autentistickém "show­roomu" Veltlín v Karlíně a úspěšném festivalu Praha pije víno Trojak otevřel se svým kolegou Antonínem Suchánkem nový vinný bar Autentista. Ten vznikl v místech legendární literární kavárny v Řetězové ulici na Starém Městě a vedle pestré kolekce naturálních vín sází také na čistý, moderní design.

Zatímco karlínský Veltlín se zaměřuje především na vína z regio­nu bývalé Habsburské monarchie, Autentista má již celoevropský záběr, takže hostům představí nejen špičková vína italského vinaře Flemminga Laugesena, ale také unikátní autentistická šampaňská vína, která jsou stále pro většinu Čechů velkou neznámou. Jejich chuť bude pro milovníky bublinek velkým překvapením − na vinné kartě září jména jako Charles Dufour, Fleury, Ulysse Collin, Vouette et Sorbée, La Closerie či Larmandier-Bernier. A nebude chybět ani jídlo, které bude mít vedle důrazu na lokálnost také jednu zvláštnost. Protože základní technologií pro výrobu vína je kvašení, také zdejší pokrmy procházejí fermentací a mají podobu módních "bowls".

Pokud by někdo nebyl příznivcem nakyslých chutí, může si zvolit klasiku v podobě prkénka se sýry či s masem.

Související