Tip:

Milovníky vína potěší pravidelné degustace produkce prestižních vinařství včetně champagne domů.

Z nabídky:

Candát, kroupy, fazolky, pancetta, telecí jus s limetkou

Candát, kroupy, fazolky, pancetta, telecí jus s limetkou

Degustační "talíř" s paštikou, restovanými liškami a slepicí s bramborovou kaší

Degustační „talíř“ s paštikou, restovanými liškami a slepicí s bramborovou kaší
Adresa:

Vinograf Senovážné

Senovážné náměstí 23
Praha 1
www.vinograf.cz

Byť má mezi milovníky vína pověst jednoho z nejlepších vinných barů v Česku, není Vinograf na Senovážném náměstí zasvěcen pouze tomuto nápoji. Nabízí také překvapivě pestrou gastronomii. Podnik, za jehož zrozením stály dvě významné pražské someliérky, totiž již před časem posílil talentovaný šéfkuchař Milan Hořejš, který dokazuje, že jídlo ve vinném baru nemusí hrát druhé housle. Naopak.

Vinograf je ideálním místem pro snoubení jídla s vínem, neboť možnosti párování jsou díky pestré kolekci vín téměř nekonečné. Základem je párovat vždy suchá vína, neboť cukr ve víně výrazně mění chuť daného jídla. A za druhé vybírat víno podle nejdůležitější ingredience v daném jídle − takže často není primárně důležitý druh masa, ale spíše způsob přípravy či omáčka, která se k němu podává.

Ale pojďme už ke kulinární nabídce, nejprve k té večerní, podávané od 17 hodin. Zajímavý je především koncept malých "barových" jídel, který umožňuje ochutnat více spe­cialit podniku. Každý "chod" se navíc kombinuje s vínem, což umocňuje kulinární zážitky. Z malých degustačních jídel bodují husí rillettes, syrečky se šalotkovým vinaigrette a žitným chlebem, dýňová polévka s tygří krevetou, citronovou trávou a koriandrem či rizoto s jelením ragú a rozmarýnovým crumblem.

Skvělou volbou je také degustační talíř, který nabízí to nejlepší z dílny šéfkuchaře, v současné době jsou do tohoto setu zařazené krevety v tempuře s mangem, lišky restované na másle a slepice s bramborovou kaší. Speciální nabídka je připravovaná také na oběd, každý den se mění a vedle polévky a dezertu obsahuje čtyři pokrmy v rozpětí od pasty až po velký salát. Jak tedy vypadá taková denní nabídka? Tak třeba minulý týden si mohli hosté objednat linguine s pancettou, hříbky s burratou, fettuccine s kachním masem či krůtí prsa s kuskusem.

Připraveno ve spolupráci s Vinografem.

Související