Tip:

Vyzkoušejte slavné Punčochářovo karamelové vejce s mangem.

Z nabídky:

Vepřový řízek smažený na sádle, bramborový salát

310 korun

Vepřový řízek smažený na sádle, bramborový salát

Hovězí tartar, konfitovaná cibule, čerstvá majoránka

240 korun

Hovězí tartar, konfitovaná cibule, čerstvá majoránka
Adresa:

Restaurace U Matěje

U Matěje 1
Praha 6
www.umateje1.cz

Byla to v loňském roce poměrně třeskutá zpráva. Jan Punčochář, který pravidelně v prestižní anketě Zlatý kuchař získává první místo, mění dres − a z první ligy pražské gastronomie přestupuje do divize. Tak to aspoň vypadalo na první pohled − po deseti letech vybroušeného fine diningu v Le Terroir a dalších téměř pěti letech v ambiciózním Grand Cru totiž přesídlil do "hospůdky" U Matěje na pražské Hanspaulce.

Jenže… Zaprvé šel do svého, po čemž už dlouho toužil. A hlavně, Punčochář je velkým milovníkem české kuchyně připravené v precizní a kreativní podobě. Takže suma sumárum, restaurace U Matěje se rychle dostala do pozice podniku, který bude hrát vůdčí roli v prezentaci tradiční i moderní české kuchyně.

Už žádné malé porce uprostřed talířů, ale pořádné jídlo. Maso z vlastní udírny, renesance opomíjených surovin a fantastická chuť omáček, jak je u Punčocháře ostatně zvykem. A samozřejmě také důraz na sezonní produkty představené v dokonalé podobě. Ať už to jsou třeba houby, se kterými šéfkuchař velmi rád pracuje (skvostná smaženice či houbová omáčka dochucená koprem), nebo letní zelenina (překvapí studená okurková polévka doplněná slanečkem a olivovým olejem).

Mezi předkrmy boduje uzený losos v hravé kombinaci s marinovaným melounem a rebarborou, za zkoušku stojí také kapří hranolky s koprovou majonézou či vyhlášený tatarák, který je netradičně dochucen čerstvou majoránkou. Pro milovníky české klasiky je pak připravena dokonalá dršťková polévka ochucená libečkem a zahuštěná vývarem z telecích nožiček.

Z hlavních jídel doporučíme parádní prezentaci candáta, který je pečený na kmíně a podávaný s omáčkou z kyselého zelí a květákem. Vegetariány pak potěší téměř zapomenuté kapustové karbanátky s rajčatovým salátem a vařeným vejcem. Hlavním klenotem současného menu je ovšem legendární vídeňský tafelspitz, tedy vařená květová špička podávaná s koprovou, šípkovou a cibulovou omáčkou.

Související