Vyzkoušejte slavné Punčochářovo karamelové vejce s mangem.
Vepřový řízek smažený na sádle, bramborový salát
310 korun
Hovězí tartar, konfitovaná cibule, čerstvá majoránka
240 korun
Restaurace U Matěje
U Matěje 1
Praha 6
www.umateje1.cz
Byla to v loňském roce poměrně třeskutá zpráva. Jan Punčochář, který pravidelně v prestižní anketě Zlatý kuchař získává první místo, mění dres − a z první ligy pražské gastronomie přestupuje do divize. Tak to aspoň vypadalo na první pohled − po deseti letech vybroušeného fine diningu v Le Terroir a dalších téměř pěti letech v ambiciózním Grand Cru totiž přesídlil do "hospůdky" U Matěje na pražské Hanspaulce.
Jenže… Zaprvé šel do svého, po čemž už dlouho toužil. A hlavně, Punčochář je velkým milovníkem české kuchyně připravené v precizní a kreativní podobě. Takže suma sumárum, restaurace U Matěje se rychle dostala do pozice podniku, který bude hrát vůdčí roli v prezentaci tradiční i moderní české kuchyně.
Už žádné malé porce uprostřed talířů, ale pořádné jídlo. Maso z vlastní udírny, renesance opomíjených surovin a fantastická chuť omáček, jak je u Punčocháře ostatně zvykem. A samozřejmě také důraz na sezonní produkty představené v dokonalé podobě. Ať už to jsou třeba houby, se kterými šéfkuchař velmi rád pracuje (skvostná smaženice či houbová omáčka dochucená koprem), nebo letní zelenina (překvapí studená okurková polévka doplněná slanečkem a olivovým olejem).
Mezi předkrmy boduje uzený losos v hravé kombinaci s marinovaným melounem a rebarborou, za zkoušku stojí také kapří hranolky s koprovou majonézou či vyhlášený tatarák, který je netradičně dochucen čerstvou majoránkou. Pro milovníky české klasiky je pak připravena dokonalá dršťková polévka ochucená libečkem a zahuštěná vývarem z telecích nožiček.
Z hlavních jídel doporučíme parádní prezentaci candáta, který je pečený na kmíně a podávaný s omáčkou z kyselého zelí a květákem. Vegetariány pak potěší téměř zapomenuté kapustové karbanátky s rajčatovým salátem a vařeným vejcem. Hlavním klenotem současného menu je ovšem legendární vídeňský tafelspitz, tedy vařená květová špička podávaná s koprovou, šípkovou a cibulovou omáčkou.