V pondělí ráno z japonských přístavů vyplulo osm lodí na lov velryb. Od 1. července obnovilo Japonsko po 31 letech komerční lov těchto velkých mořských savců. V pobřežních vodách se teď zaměřují hlavně na plejtváky malé.

Východoasijská země trvá na tom, že pojídání velrybího masa je důležitou součástí jejích tradic. Ty byly narušeny v roce 1988, kdy Mezinárodní velrybářská komise kvůli zmenšující se populaci velryb jejich lov zakázala. Japonci na konci loňského roku z komise vystoupili a nyní lov obnovili.

Podle agentury Reuters ale většina Japonců maso velryb vůbec nejí. Až do konce druhé světové války nebylo v zemi příliš rozšířené. Velrybím pochoutkám do té doby holdovali Japonci jen v některých rybářských oblastech.

Na celé území rozšířila pojídání velrybího masa až poválečná potřeba nasytit hladovějící obyvatelstvo. Nejstarší generace si ještě pamatuje na sušené nebo smažené kousky masa, které bývaly součástí obědů ve školní jídelně.

Největší popularitu získaly pokrmy z masa velkých mořských savců v 60. letech. Když se ale na japonskému trhu začalo objevovat více potravin ze zahraničí, velrybí maso ustoupilo do pozadí. Mladší generace si už odvykla ho jíst.

Mezinárodní zákaz japonské lodě posledních třicet let obcházely a lovily velryby údajně pro vědecké účely. Přestože se jejich maso i tak objevovalo na pultech obchodů a v nabídkách restaurací, bylo ho mnohem méně.

Uvědomují si to i lidé, kteří se obchodem s velrybím masem zabývají. "Za posledních 30 let k nám dorazily všemožné druhy potravin, existuje tolik věcí k jídlu. Už dávno neplatí, že když vyprodukujete hodně velrybího masa, vyděláte spoustu peněz," vysvětlil Reuters Kazuo Jamamura, šéf Japonského velrybářského sdružení.

Už tedy nejde o někdejší velký byznys, do obchodu je v ostrovním císařství nyní zapojeno jen asi 300 lidí. Ještě v 60. letech přitom Japonci ročně snědli více než 200 tisíc tun velrybího masa. V roce 2016 už to byly jen tři tisíce tun. Maso velkých mořských savců tvořilo jen 0,1 procenta spotřeby veškerého masa v Japonsku.

Poptávka klesla a v posledních deseti letech se nijak nezvyšuje. Kdyby se měla celková spotřeba velrybího masa rozdělit mezi všechny obyvatele, na každého Japonce by ročně zbyl kousek velký zhruba jako jablko.

Více než výdělky vedou Japonce k lovu láska k tradici a snaha udržet si potravinovou soběstačnost. Agentura Reuters uvádí, že jídelníček se nyní skládá hlavně ze zahraničních produktů. Podle tamního ministerstva zemědělství je průměrně jen 40 procent kalorií spotřebovaných denně běžným obyvatelem vyrobeno doma.

Japonci jsou sice největší konzumenti ryb na světě, jejich trh s rybami ale plní někdo jiný. Rybáři, které v pondělí ráno před vyplutím zpovídali novináři, ale byli plní naděje. "Teď, když je lov obnoven, doufám, že si i mladá generace zvykne jíst velrybí maso," nechal se slyšet jeden z členů posádky.