Pokud se hosté usadí na baru, mohou sledovat práci japonských kuchařů.
Smažené krevety s omáčkou
210 korun
Vepřový bok po japonsku
180 korun
Yoshihashi Sushi
Rámová 4
Praha 1
www.yoshihashi.cz
Komorní sushi bar Yoshihashi Sushi v pražské Rámové ulici má zajímavé majitele. Stojí za ním rodina fotbalového trenéra Ivana Haška, který před časem trénoval v japonském městě Kóbe. Zamiloval se do tamní kuchyně a po návratu s pomocí rodiny a japonského šéfkuchaře otevřel sushi bar nazvaný Yoshihashi Sushi. Jedná se o slovní hříčku, neboť v překladu to znamená "šťastná hůlka", ale zároveň jde o spojení jmen šéfkuchaře Yoshiho a rodiny Haškových.
Gastronomická nabídka je poměrně pestrá a široká. Základním pilířem je samozřejmě sushi, respektive sashimi, nigiri či hosomaki. V případě sashimi a nigiri si zákazníci mohou vybrat zhruba z tuctu syrových ryb a plodů moře, přičemž na ně čekají poměrně zajímavé výzvy a překvapení. Vedle "běžného" mořského vlka, pražmy, lososa či tuňáka je v nabídce třeba nigiri připravené z jiker mořského ježka. To je ovšem pouze pro znalce. Běžný zákazník si nejvíce pochutná na lehce zauzeném a posléze grilovaném úhoři s domácí omáčkou, milovníci gastronomických kuriozit zase ocení nigiri s grilovanými játry foie gras, což je kreativní fusion francouzské a japonské kuchyně.
Mezi nejoblíbenější pokrmy Yoshihashi patří krevety v tempuře servírované s lehce pálivou omáčkou či pomalu pečený vepřový bok v japonské marinádě. Překvapí ovšem také na sladko vařená chobotnice či hovězí jazyk se slavnou ponzu omáčkou, jejíž součástí jsou vedle japonského rýžového vína mirin také citrusy.
A ještě dvě zajímavosti. Tou první je japonská verze v Asii oblíbených "hot potů", kdy si jídlo připravují sami hosté u stolu − v tomto případě si do vařícího vývaru vkládají tenké plátky hovězí roštěné a vepřového bůčku (je třeba objednat den dopředu). Jako druhé překvapení musíme zmínit kreativní zmrzliny z červených fazolí, sezamu či zeleného čaje.