Titulek, který odkazuje na známého šéfkuchaře Jana Punčocháře, možná zavání kultem osobnosti, situaci ale vystihuje celkem věrně. Pět let byla pražská luxusní restaurace Grand Cru synonymem jeho jména. Punčochář vystřídal v kuchyni − po prvním a rozpačitém půlroce její existence − svého francouzského předchůdce, který se k hostům choval lehce napoleonsky.

Současně ale Punčochář přivedl do Grand Cru svou stálou klientelu byznysmenů z nyní již zavřeného Le terroiru, kteří pro změnu nikdy netrpěli přehnanou šetřivostí nejen na víně. Někteří se u Punčocháře cítili natolik doma, že sem o víkendech jezdili i na řízky, které si předem objednali. S tím vším je teď konec. Punčochář otvírá vlastní restauraci na pražské Hanspaulce a z padesáti věrných hostů udělal její investory.

Majitel Grand Cru Martin Nejedlý proto od března angažoval hned dva nové šéfkuchaře, Svatopluka Hemmera a Sašu Pavloviče. Oba mají zkušenosti ze zahraničí i z domova, jejich jména nějakou dobu patřila po bok třeba šéfkuchaře Miroslava Kaliny nebo skupiny Ambiente restauratéra Tomáše Karpíška. Takže do Grand Cru určitě přicházejí z extraligy. Navíc srovnatelné s Grand Cru: podobně jako Punčochář vyznává i Kalina česko-francouzskou kuchyni, zatímco k Ambiente patří perfekce.

Přesto: málokterá česká restaurace byla tak personifikovaná osobou šéfkuchaře jako právě Grand Cru. I proto oba jeho mladí následovníci používají snad nejhorší slovo na světě, když mluví o tom, co pro ně nové angažmá znamená. Je to fakt "výzva", řekli mi po jídle. A je to "výzva" nejen gastronomicky.

S padesáti investory si Punčochář − kromě většiny kuchařů, číšníků i hlavního some­liéra − odvedl i padesát movitých štamgastů. A to zrovna v době, kdy restaurace začala být stabilně slušně zaplněná. Pro podnik je to proto i výzva ekonomická.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.