Tip:

Od jara do podzimu bude k dispozici příjemná zahrádka.

Z nabídky:

Jelení hřbet s brusinkovou omáčkou a opečenými máslovými noky

215 korun

jarvis_5c51a360498e678d7a52851d.jpeg

Marinovaný losos

145 korun

jarvis_5c51a361498e678d7a528521.jpeg
Adresa:

Bistro Provocateur

Petrská 19
Praha 1
www.provocateur-­bistro.cz

Bistra v českých městech v současné době frčí a mnohá z nich zdatně konkurují klasickým restauracím prvotřídní kvalitou své kuchyně. A to je také případ sympatického Bistra Provocateur, které více než na samotnou provokaci sází na nápaditou kuchyni. I když ani lehké škádlení hostů samozřejmě nechybí − třeba působivým využitím přepravek v interiéru či některými provokativními akcemi. Za zmínku stojí loňský svátek sv. Martina, kdy k podniku přijel a následně vešel přímo do komorního prostoru restaurace jezdec na bílém koni.

V samotném menu už tolik provokace nenajdete, šéfkuchař preferuje spíše chuťovou preciznost, kreativitu a eleganci. Hlavním pilířem menu je bohatá kolekce tapas, při jejichž přípravě se kuchaři nespoléhají pouze na španělskou tradici, ale inspirují se kuchyněmi celého světa, od Skandinávie až po arabské země. Za signature jídlo je možné považovat šťavnatého lososa marinovaného ve vodce a servírovaného s lehce pikantní pěnou z mascarpone a wasabi. To je krásný příklad jídla, které dokonale sedí bistro stylu. Nechybí ani nezbytné tataráčky, vedle hovězího mohou hosté ochutnat lososový tatarák s křepelčím vejcem či tuňákový tatarák z wasabi. A nebo si dát hned trojkombinaci všech tří v malých degustačních porcích.

Celková kolekce tapas je poměrně široká, takže si vybere každý, včetně vegetariánů. Mezi další favority patří svěží celerová remuláda i králičí játra. Samozřejmě nechybí ani klasika v podobě nakládaných sardinek, grilované papriky či humusu. Večerní nabídka se rozšiřuje o další speciality, u nichž je možná objednávka jak v tapasové verzi, tak ve standardní velikosti. Z této sekce menu stojí za zkoušku husí prso s pečenou polentou, v Praze poměrně zřídka nabízený grilovaný sumec či výtečný jelení hřbet s brusinkovou omáčkou a opečenými máslovými noky. Vedle stálé nabídky připravuje šéfkuchař Alfréd Hrdý také jídla dne, v nichž využívá ty nejlepší suroviny, které od svých farmářů a dalších dodavatelů získá.

Podívejte se, jak v Bistru Provocateur připravují jelení hřbet s máslovými noky.

Provocateur
Provocateur.jpg

Alfréd Hrdý, šéfkuchař bistra a tapas baru Provocateur, nám ukázal, jak udělat jelení hřbet s máslovými noky.