Tip:

Kulinární nadšenci mohou využít nabídku lekcí vaření pod vedením Romana Pauluse.

Z nabídky:

Foie gras, papája, angrešt, makadamové ořechy

jarvis_5c487426498e10d53015af27.jpeg

Jehněčí s petrželí, zelený hrášek, hruška

jarvis_5c487426498e10d53015af2b.jpeg
Adresa:

Alcron Restaurant

Štěpánská 40
Praha 1
www.alcron.cz

Alcron se opět hrdě hlásí ke své historii a jménu. To je velká novinka letošního roku, neboť slavný pražský hotel z roku 1932 se oddělil od řetězce Radisson, jehož součástí byl dvacet let − a dál bude působit už sám za sebe. Chce klást daleko větší důraz na eleganci a lokální patriotismus, neboť právě takové byly od počátku hlavní pilíře jeho filozofie.

Gastronomické služby zajišťuje jak restaurace La Rotonde Romana Pauluse, tak mimořádně kreativní Be Bop Bar, vytvořený ve stylu art deco, nabízející pestrou kolekci autorských koktejlů, které zaujmou netradiční prezentací. Tak třeba jeden z drinků podávají ve špalku dřeva společně s přilbou a "dětskou" motorovou pilou.

Jedničkou je ovšem komorní restaurace Alcron, která v minulých letech opakovaně získávala michelinskou hvězdu. Byť v posledním seznamu hvězdu ztratila, vrátila se do boje o pozici jedné z nejlepších pražských restaurací s novou energií a entuziasmem. A také s novým šéfkuchařem Jakubem Černým, který vařil ve vyhlášených evropských restauracích, jakými jsou ku příkladu berlínský Tim Raue či antverpský The Jane, oceněný dvěma hvězdami Michelina.

Atmosféru Alcronu určuje taneční freska s výhledem na New York, která je zásadním uměleckým artefaktem restaurace s jedinou místností určenou zhruba pro dva tucty hostů. Na ty čeká moderní a chuťově vybroušené menu, postavené na precizním souznění jednotlivých komponentů. Příkladem může být třeba souznění exotiky v prezentaci krevety, která je podávaná s batátem, mučenkou a kokosem či lahodné kachní pastrami s granátovým jablkem a okurkou. Výtečný je uzený úhoř, překvapí i nápaditá prezentace hovězího. A boduje také "rozložený" banán v čokoládě, připravený s karamelem a cukrovou vatou a lahodným čokoládovým krémem. Cena se odvíjí od počtu chodů. Tříchodové menu vychází na 1800 korun, s každým dalším chodem se částka zvyšuje o dvě stě korun.

Podívejte se, jak v Alcron Restaurantu připravují předkrm z lilku.

Jakub Černý z Alcronu nám ukázal, jak udělat skvělý předkrm z lilku.