Tip:

Každou sobotu a neděli se v Mlýnci koná vyhlášený brunch.

Kuchařskou taktovku restaurace Mlýnec drží již několik let zkušený šéfkuchař Marek Šáda, který má na starosti také noblesní restaurant Bellevue. Zatímco tam kreativně reaguje na trendy světové kuchyně, v Mlýnci pracuje se sezonními surovinami a snaží se ukazovat, jak by měla vypadat moderní česká kuchyně.

Z nabídky:

Grilovaný hřbet z přeštíka s bram­bory, kroupami a smaženou cibulí

595 korun

jarvis_5c3f2353498ef7ffb021a64f.jpeg

Vepřová paštika s růžičkovou kapustou a zelím

295 korun

jarvis_5c3f2353498ef7ffb021a654.jpeg

Typickou ukázkou Šádova přístupu je prezentace pečené kachny, kterou servíruje se škubánkem a třemi podobami zelí: nakládaným zelím, pěnou a pyré. Nejzajímavější pokrmy najdou hosté v Mlýnci obvykle na jaře, kdy se objevují houby kačenky, medvědí česnek či mělnický chřest. Ten je pilířem květnového menu a třeba jehněčí s opečeným chřestem představuje parádní kombinaci.

Lednové menu se odehrává v masopustním duchu a hlavní roli hraje labužníky ceněné maso z přeštického prasátka. Za zkoušku stojí jak lahodná paštika, tak především grilovaný hřbet z přeštického prasátka servírovaný s vepřovým konfitem, kroupami, majoránkou a smaženou cibulí. V únoru, který je pro kuchaře z pohledu zajímavých českých surovin poměrně jalový, připravuje Šáda valentýnské menu.

To se však na rozdíl od většiny ostatních restaurací nepodává jen 14. února, ale po celý měsíc. Jako první chod servíruje emulzi z ústřic s avokádem a jablky, poté následuje šafránové rizoto s foie gras a jako hlavní chod hosté dostanou steak ze 40 dnů stařeného masa, který na talíři doprovodí topinambur, růžičková kapusta a lanýžová omáčka. Sladkou tečku romantické večeře obstará čokoládová koule s višněmi.

Adresa:

Restaurace Mlýnec

Novotného lávka 9
Praha 1
www.mlynec.cz

Ze stálého menu připomeňme tři stálice: tou první je tatarák z telecího masa, druhou specialitou a současně nejprodávanějším pokrmem podniku je filet mignon připravený jako řízek v trojobalu a třetím hitem zůstává rozložený jablečný dort. Vedle pokrmů s českými kořeny doporučíme ještě lahodné mušle sv. Jakuba, podávané s fenyklem.

Podívejte se, jak v restauraci Mlýnec připravují francouzskou polévku vichyssoise.

V restauraci Mlýnec nám Láďa Vaníček ukázal, jak jednoduše se připravuje výtečná francouzská polévka vichyssoise.