Britská premiérka Theresa Mayová jela v polovině prosince do Bruselu na nejdůležitější evropský summit lídrů za dobu své kariéry. Ale podle všeobecného přesvědčení ho pokazila. Když v noci z 13. na 14. prosince opouštěla jednací místnost v bruselské budově Europa, premiéři či prezidenti ostatních 27 států EU prý jen kroutili hlavou. "Nebylo jasné, co Mayová přesně chce," řekl Ekonomu zdroj blízký jednáním.

Předsedkyně britské vlády od svých evropských kolegů chtěla dostat taková ujištění týkající se dohody o podobě brexitu, která by obměkčila britské poslance. Proti dohodě, kterou Mayová s unií uzavřela minulý měsíc, chce hlasovat nejen opozice, ale i zhruba třetina jejích vlastních poslanců za Konzervativní stranu.

Nikdo tak neví, co se stane. Na stole jsou všechny možnosti, od té, že Spojené království z EU 29. března vystoupí za dramatických okolností bez jakékoliv dohody, až po variantu, že budou Britové o svém členství v unii hlasovat znovu.

Nejnápadnější na tom všem je totální neschopnost britských politiků domluvit se mezi sebou. V parlamentu teď nemá většinu vůbec nikdo − Mayová se svou kompromisní podobou brexitu, její tvrdí kritici, kteří by chtěli co nejdůslednější "rozvod" s unií, ani ti poslanci, kteří si naopak přejí zachovat s EU i po brexitu co možná nejužší vztahy. Ani dva a půl roku poté, co Britové v referendu odhlasovali odchod z unie, tak Spojené království neví, co chce.

V britském parlamentu teď nemá většinu nikdo, ani premiérka s kompromisní dohodou, ani její tvrdí kritici.

Jediný konkrétní plán předložila premiérka. Počítá s tím, že Británie se od EU po brexitu poměrně výrazně "odstřihne". Přestane být členem jak vnitřního evropského trhu, tak Evropské celní unie. Jenže těm konzervativním politikům, kteří sami sebe označují jako pravověrné zastánce brexitu, vadí části dohody, které se týkají Irska.

Jiná dohoda nebude

Británie i zbylé země unie se chtějí vyhnout situaci, aby musely být po brexitu obnoveny hranice mezi Irskem, které zůstává v EU, a Severním Irskem, jež je součástí Británie a z unie odchází. Obávají se, že návrat hranic by mohl opět vyvolat občanskou válku, která na irském ostrově skončila teprve koncem 90. let minulého století.

Podle dohody o brexitu uzavřené minulý měsíc má problém Irska vyřešit definitivní obchodní smlouva, o níž začne Londýn s EU jednat hned po svém vystoupení. Pokud se ji ale během příštích několika let nepodaří dohodnout, vstoupí v platnost takzvaná pojistka − Spojené království na základě ní zůstane členem Evropské celní unie. A bude muset respektovat řadu evropských pravidel, i když o jejich podobě už nebude moci spolurozhodovat. Navíc by platnost této pojistky nemohlo ukončit bez souhlasu EU. To vše vadí domácím kritikům Mayové a premiérka teď chce o těchto ustanoveních jednat s unií znovu.

Jenže na summitu v polovině prosince požadovala něco, co jí její kolegové nemohli dát − chtěla, aby se dojednaná smlouva otevřela a změnila. "Je jasné, že žádná jiná dohoda nebude," zdůraznil český premiér Andrej Babiš (ANO). "Nebudeme znovu jednat o něčem, o čem jsme už jednali měsíce," dodal francouzský prezident Emmanuel Macron.

45 miliard liber

může stát Británii slib, že do společného evropského rozpočtu doplatí vše, na čem se domluvila v době, kdy byla členem EU.

Unie poskytla Británii pouze právně nezávazné vysvětlení, které říká: zájmem EU je co nejrychleji se domluvit na definitivní obchodní dohodě, aby pojistka pro Irsko nemusela nikdy vstoupit v platnost. A pokud by k tomu přece jen došlo, unie chce, aby to bylo jen na nezbytně nutnou dobu.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.