Jsou velká, pěkně červená a pevná, takže se v tašce "nerozblemcají". Když si je ale nakrájíte na chleba, skoro nepoznáte, že tam jsou. "Zákazníci si stěžují, že moderní rajče má málo chuti," říká San-wen Chuang z čínské zemědělské akademie. V uplynulých několika desetiletích se podařilo výnosy rajčat několikanásobně zvýšit. Plody jsou proti svým předkům větší a vydrží déle čerstvé. Naneštěstí to však bylo na úkor obsahu látek zodpovědných za typickou rajčatovou chuť.

Chuangův tým o tom v roce 2017 dokonce vydal odborný článek ve vědeckém časopise Nature. Jeho přípravy se účastnilo i sto ochutnávačů. Hodnotili vzorky různých odrůd. Výsledky nebyly zrovna povzbudivé. Vědci identifikovali 33 látek odpovědných za správnou chuť rajčat. V moderních odrůdách našli proti jejich divokým nebo polodivokým příbuzným nedostatek třinácti z nich.