Jsou velká, pěkně červená a pevná, takže se v tašce "nerozblemcají". Když si je ale nakrájíte na chleba, skoro nepoznáte, že tam jsou. "Zákazníci si stěžují, že moderní rajče má málo chuti," říká San-wen Chuang z čínské zemědělské akademie. V uplynulých několika desetiletích se podařilo výnosy rajčat několikanásobně zvýšit. Plody jsou proti svým předkům větší a vydrží déle čerstvé. Naneštěstí to však bylo na úkor obsahu látek zodpovědných za typickou rajčatovou chuť.

Chuangův tým o tom v roce 2017 dokonce vydal odborný článek ve vědeckém časopise Nature. Jeho přípravy se účastnilo i sto ochutnávačů. Hodnotili vzorky různých odrůd. Výsledky nebyly zrovna povzbudivé. Vědci identifikovali 33 látek odpovědných za správnou chuť rajčat. V moderních odrůdách našli proti jejich divokým nebo polodivokým příbuzným nedostatek třinácti z nich.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.