Člen Národní rozpočtové rady a profesor Vysoké školy ekonomické Jan Pavel varuje před neudržitelnými veřejnými financemi. Stát potřebuje buď nižší výdaje, nebo vyšší daně.

Je plánovaný schodek 40 miliard u 1,5bilionového rozpočtu hodně, nebo málo?

Z našeho pohledu to problém je. Těch 40 miliard deficitu totiž v rozpočtu zůstalo i po zohlednění vyšších příjmů z důvodu hospodářského cyklu. Kdybychom deficit o tento vliv očistili, najednou jsme na saldu kolem 60 miliard korun.

Je podle vás struktura příjmů a výdajů nastavená tak, aby prospěla Česku?

Primárně je samozřejmě špatně ta nerovnováha mezi příjmy a výdaji. Plánovaný deficit může ukazovat dvě věci: že jsou nízké daně, nebo vysoké výdaje. To je ten základ, o kterém bychom se měli bavit. Samozřejmě dále je ve struktuře spousta dalších problémů. Například opravdu vysoké procento mandatorních, tedy ze zákona povinných výdajů. Ale tady bychom se zase museli začít odborně bavit o mezinárodních srovnáváních, která nejsou zcela odpovídající − u nás jsou kompletně důchody začleněny do státního rozpočtu a jinde nikoliv. To podíl mandatorních výdajů opravdu hodně navyšuje. K té struktuře bych se ale nerad podrobněji vyjadřoval. Struktura je totiž výsostně politické rozhodnutí, my chceme hlavně upozorňovat na tu celkovou nerovnováhu.

Bez trochy politiky to ale nejde. Jsme asi už za vrcholem hospodářského cyklu, zároveň stále kumulujeme schodky. Jak to celé může dopadnout, když přijde stagnace, nebo dokonce krize?

Jako makroekonomové bychom samozřejmě chtěli, aby ve chvíli, kdy se ekonomika nachází nad svým potenciálem, byl schodek minimálně nulový, ideálně přebytkový. Návrh rozpočtu je ale deficitní. Proto by Národní rozpočtová rada byla ráda, aby byl alespoň narýsován plán, jak se postupnou redukcí dostat k nule. Jaký by ale ten plán měl být − tedy zda nahoru s daněmi, nebo někde dolů s výdaji −, to už si musí rozhodnout politici.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.