Tip:

Dezert s nostalgickým názvem Kofila uchvátí dokonalou čokoládovou chutí.

Z nabídky:

Králičí consommé – kroketa z králíka, zeleninové brunoise a zeleninové chipsy

jarvis_5bf55208498e6a73a01959c8.jpeg

Olomoucké tvarůžky – houbové pyré, sušené olomoucké tvarůžky, houbový chips

jarvis_5bf55208498e6a73a01959cc.jpeg
Adresa:

Benjamin

Norská 14
Praha 10 Vršovice
www.benjamin14.cz

Gastronomie hrou. Přesně takové by mohlo být motto vršovického Benjamina, který co nevidět oslaví své první narozeniny. Od té doby zestárl, vyspěl a získal zkušenosti. Ale na hře − základním pilíři své filozofie − stále staví.

Hravý je už samotný koncept, neboť všichni sedí u jednoho stolu a všechny chody jsou servírovány ve stejný čas pro všechny hosty − záleží jen na tom, zda přijdou na krátké podvečerní, či dlouhé večerní menu. To druhé začíná v osm hodin a obvykle se protáhne až do jedenácti. Hrají si i kuchaři − se samotnými surovinami, s netradičními kombinacemi chutí i s texturou pokrmů. A hrají si také hosté, u nichž platí, že čím více jsou otevření novým zážitkům, tím více si večer plný překvapení užijí.

Menu má na svědomí dvojice mladých a talentovaných šéfkuchařů v osobě Tomáše Torhana a Radka Jakubce. Po úvodu v podobě výtečného domácího pečiva čeká na hosty jemný pstruh připravený na uzeném seně a hned vzápětí přichází jeden z vrcholů celého večera v podobě dnes již téměř nepoužívaných býčích žláz. Nemusíte mít obavy, jemné maso připravené sous-vide metodou a posléze ochucené majoránkou je obalené a osmažené, díky čemuž připomíná spíše velmi jemná játra. Hned poté překvapí "obyčejná" kombinace pečeného pórku, bramborové kaše a příjemně nakyslých hub, která je důkazem, jak skvělé chutě skrývají běžně používané suroviny.

Potěší také vzorná prezentace amura v tradiční kombinaci s koprem a smetanou či jemné a šťavnaté maso z daňka, opět připravené metodou sous-vide. Závěrem ještě praktické informace. Krátká večeře s pětichodovým menu vychází na 1200 korun, za osmichodové menu hosté zaplatí 1800. Pokud si zvolí verzi s párováním vín − a to vřele doporučujeme −, bude účet o 430, respektive 720 korun vyšší.

Podívejte se, jak v restauraci Benjamin připravují podzimní dýňovou polévku

Šéfkuchař restaurace Benjamin Radek Jakubec nám ukázal, jak na skvělou podzimní dýňovou polévku.

Související