Tip:

Pokud má někdo bezmasý den, může zvolit domácí ovocné knedlíky z tvarohového těsta.

Z nabídky:

Vepřové koleno s hořčicí, křenem a křupavým zelím

289 korun

jarvis_5bec3d8e498e3216c8d83732.jpeg

Nakládané blaťácké zlato

89 korun

jarvis_5bec3d8f498e3216c8d83736.jpeg
Adresa:

Pork's

Mostecká 47
Praha 1
www.porks.cz

Na místě tuctové hospody vyrostl nový podnik, který vsadil na kreativní kolekci pokrmů z vepřového masa, čemuž odpovídá také úderný název Pork's. Přestože by se podle anglického názvu a umístění v Mostecké ulici − kterou projde snad každý turista v Praze − mohlo zdát, že půjde o podnik určený primárně pro cizince, není tomu tak a Pražané již stáhli původní poměr 90 ku 10 procentům na současných 70 turistů ku 30 domácím.

Boduje především kombinace moderní hospody s výbornou tankovou Plzní a vepřovými pochoutkami. Mezi předkrmy stojí za ochutnání studená vepřová líčka ve vlastní šťávě, uzené škvarky či bramboráky se zelím pečené ve výpeku z kolen. Výborná je ovšem též vepřová klobása od řezníka Provazníka či nakládané blaťácké zlato.

Hlavním trumfem podniku je ovšem pečené vepřové koleno, které zde připravují s nemalou ambicí. Po vzoru vídeňského Pratru a jeho proslulé hospody Schweizerhaus, která má údajně nejlepší kolena na světě (pozor, není to švýcarský podnik, ale naopak ho už několik generací provozují vídeňští Češi původem z jižních Čech), tu chtějí nabízet nejlepší koleno v republice. A podle prvních ohlasů se jim to daří. Koleno je několik dní marinované v soli, pak pět hodin vařené ve vývaru a nakonec pečené, takže je na povrchu křupavé, ale uvnitř zůstává měkké, šťavnaté a lahodné. A díky marinování také plné chuti. Sedí mu pochopitelně kombinace s křenem a hořčicí, ale doporučujeme i křupavý a výborně dochucený zelný salát.

Zajímavostí určenou pro cizince je netradiční prezentace trhaného kolena v máslovém rohlíku s hořčičnou majonézou. A protože masa může být pro někoho až příliš, připomeňme praktickou vychytávku: pokud nedojíte předkrmy ve sklenici, můžete sklenice zavřít a odnést si je sebou, stejně tak když vám zůstane třeba půlka kolena − obsluha automaticky přinese papír, který se nepromastí.

Podívejte se, jak v restauraci Pork's připravují vepřový řízek

Maxi řízek podle šéfkuchaře? Důležité jsou zářezy a sádlo

Šéfkuchař restaurace Pork's Jakub Hirsch nám ukázal, jaký řízek si můžeme dát v centru Prahy.

Související