Už ve dvaceti si dal Jan Skovajsa za cíl, že chce vidět na světě všechno zajímavé. Od 22 let s partnerkou, dnes manželkou, cestuje po světě. Ročně se vydá tak na tři výpravy. "Cestování je vlastně jediný důvod, proč vydělávám peníze, proč se snažím," říká.

Aktuálně je jednatelem star-tupu myTimi, který nabízí klientům služby všeho druhu, od běžných asistenčních úkonů až po pochůzky po úřadech, shánění lístků na věčně vyprodaná představení, dárky pro blízké či zajištění dovolené na míru. On sám je systematický typ, což se projevuje i v jeho cestách. Od severu na jih bere celý americký kontinent. Ale párkrát si už odskočil do Asie a nejbližší cestu plánuje do Kapského Města kvůli potápění s bílými žraloky.

Přitom povalování na pláži ho nebaví a s koupáním v moři také nemá nejlepší zkušenosti. "Na svoji první cestu jsem jel v šesti letech s rodiči do Chorvatska. Těsně před tím jsem ovšem zhlédl film Čelisti a pak jsem do moře nenamočil ani palec. Hrozně jsem vyváděl, když mě tam chtěl někdo nalákat," vzpomíná.

Dnes už je mu jasné, že člověk je spíš na druhé straně potravního řetězce. Skovajsa má rád maso, tedy steaky, jak je upravují v jižní a střední Americe. Na Kostarice jedl krokodýla. "Už bych to ale neopakoval. Jednak mi moc nechutnal a pak mám krokodýly docela rád."

Spojené státy: Cesta do pravěku v 21. století

jarvis_5be2ba20498e15d21fa0898d.jpeg
Foto: archiv Jana Skovajsy