Nižší úroda chmele i ječmene způsobená extrémně horkým a suchým létem. Rostoucí ceny energií. A také nejvyšší vzestup mezd za poslední desetiletí. Proti českým pivařům se letos "spiklo" hned několik nepříznivých faktorů.

Kvůli rostoucím nákladům tak letos na podzim či od příštího roku většina velkých pivovarů v Česku plánuje zvýšit ceny. Půllitr v restauraci ale i na pultech obchodů může zdražit od několika desetihaléřů po více než korunu.

Na první pohled špatná zpráva je však relativní. Růst cen piva totiž více než vyvažuje výrazné zvyšování životní úrovně v Česku: zatímco "národní nápoj" zdražuje v řádu jednotek procent, růst průměrné mzdy je oproti loňsku bezmála dvouciferný. A tak si paradoxně i přes zdražení většina českých pivařů bude moci dovolit holdovat svému koníčku naopak více než loni.

Konec doby hájení

Zdražování piva na podzim, na konci letní sezony, s odkazem na neúrodu nebo růst cen energií není v Česku nic neobvyklého. Stejně jako fakt, že často jedním z prvních, kdo hromadné zdražování odstartuje, bývá česká jednička Plzeňský Prazdroj. Faktem nicméně je, že v loňském roce byla podstatná část českých pivovarů především k hospodským a jejich zákazníkům vstřícná.

"Slíbili jsme, že v rámci nájezdu elektronické evidence tržeb nebudeme zdražovat celý rok 2017. Nechtěli jsme našim zákazníkům, majitelům a provozovatelům restaurací ještě více přitěžovat v náročném období, které bylo se zavedením EET spojeno," vysvětluje ředitel přerovského Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovary loni ceny nezvyšovaly, aby ulevily hospodským zasaženým nástupem elektronické evidence tržeb. Doba hájení už skončila.

Podobnou dobu hájení poskytlo hospodským více pivovarů − například Pivovar Svijany letos zdražuje po dvou letech, humpolecký Bernard ještě po delší době. A také lídr, Plzeňský Prazdroj, jehož cenová politika bývá − byť to napřímo odmítají přiznat − vodítkem i pro další hráče na trhu, loni zvyšoval ceny jen u lahví či plechovek. Náklady na sudovou či tankovou Plzeň pro hospodské nechal v roce 2017 na stejné úrovni.

Letos ale soucit pivovarů s nelehkým údělem hospodských skončil. Týdeník Ekonom oslovil s dotazem na plánovanou cenovou politiku více než dvě desítky českých průmyslových pivovarů. Z těch, které byly ochotné se vyjádřit, růst cen potvrdila či alespoň připustila drtivá většina. Zdražovat tak bude vedle Plzeňského Prazdroje také česká dvojka Pivovary Staropramen, úpravy cen chystá Budějovický Budvar, Pivovar Náchod, Pivovar Zubr nebo Rodinný pivovar Bernard.

Jinde cenovou politiku pro letošní podzim a příští rok ještě zvažují. "Konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Nepopiratelným faktem je, že ceny většiny zásadních nákladových položek se zvýšily nebo je ze strany dodavatelů ohlášeno jejich zdražení," konstatuje například obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík. A další podniky, například Měšťanský pivovar v Poličce nebo Pivovar Svijany, zdražily už s předstihem na jaře letošního roku.

U menších pivovarů a minipivovarů ovšem cenová politika nejspíš nebude podobně jednotná. Například Únětický pivovar tento rok ani přes růst nákladů ceny zvyšovat nechce. "Letos jsme nezdražovali a ani to neplánujeme," potvrdila Ekonomu spolumajitelka pivovaru Lucie Tkadlecová.

O korunu v pivovaru, o dvě koruny ve výčepu

Jak vysoko u těch, kteří zdražení chystají, ceny porostou? Například Plzeňský Prazdroj svou vlajkovou loď Pilsner Urquell zdražil od října o 1,5 koruny za půllitr, ostatní ležáky z produkce (například Velkopopovický Kozel nebo Radegast) mají stát více o rovnou korunu. Také nejprodávanější ležáky Staropramenu budou od začátku listopadu dražší o korunu (více viz v infoboxu Jak zdražují pivovary).

Infografika: Pivo zdražuje. Přesto je dostupnější

Otázkou zůstává, jak se růst velkoobchodních cen projeví na pultech obchodů a především u výčepů. V praxi totiž nebývá výjimkou, že se hospodští se zdražováním "svezou" a navýší ceny více než jejich dodavatelé. "Do konečné ceny piva se promítají nejen naše velkoobchodní ceny. Restauracím a obchodům rostou i jejich vlastní náklady na mzdy nebo energie," vysvětluje ředitel Pivovaru Zubr Roman Havlík.

Podle zkušeností pivovarů tak konečné ceny mohou v praxi vzrůst až o dvojnásobek nárůstu velkoobchodní ceny. "Navýšení ceny Svijanského Mázu zhruba o čtyři procenta na 14,9 koruny za půllitr (tedy zhruba o 50 haléřů, pozn. red.) se v restauracích projevilo zvýšením ceny půllitru zhruba o jednu korunu," tvrdí například ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Anatomie ceny piva

Pivovary vysvětlují letošní zdražování především růstem prakticky všech nákladů. "Po dvou letech stabilní cenové úrovně jsme k tomu museli přistoupit v důsledku citelného nárůstu ceny chmele, elektrické energie, plynu, ceny lidské práce a také inflačního zvyšování cen veškerých služeb," vysvětluje Havlík.

Týdeník Ekonom "rozebral" cenu piva. Z rozboru vychází, že suroviny představují ve velkoobchodní ceně poměrně malou část.