Polárník je nejvýstižnější charakteristika Václava Sůry. Přešel zamrzlý Bajkal a mongolské jezero Chövsgöl, byl na Špicberkách, v Grónsku, pobýval na pólu chladu i na severním pólu. Tyto extrémní cesty podnikl po vlastních, respektive s lyžemi na nohou, sáně s bagáží si táhl sám a nocoval pod stanem.

"Nás opravdových polárníků je málo. Jsou to ti, kteří své výpravy prožívají srdcem," míní. Nejsou to prý lidé, kteří se třeba na severní pól dostanou vrtulníkem nebo se psím spřežením. "Těmi opovrhuji, protože cestu mají o 80 procent jednodušší, než když si vše táhnete sám."

Při takových výpravách samozřejmě musí počítat s větším nebezpečím, ale také dobrodružstvím. "Topil jsem se třikrát za život. Poprvé v roce 2005, kdy jsem došel jako čtvrtý Čech na severní pól," vzpomíná, že šel i po dvoucentimetrovém ledu. "Kvůli slané vodě není led křehký, ale plastický, takže se houpe. Je to brutální adrenalin."

Někdy je velké vzrůšo i jídlo, které na cestách ochutná. Když totiž v ledové pustině narazí na místní obyvatele, tak si rád popovídá, pozná zvyky i názory lidí tolik vzdálených evropské kultuře. "S Eskymáky jsem ulovil tuleně a jako vzácný host jsem dostal vnitřnosti. Kdybych ta jatýrka nesnědl, tak bych je urazil, ale zkušenost to byla hrozná. Dnes bych možná raději umrznul."

Bajkal: Metr tlusté kry tam létají vzduchem

jarvis_5b4f5478498ecbdf28105079.jpeg
Foto: Archiv Václava Sůry

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.