Když byl Roxy ještě štěně, na procházce lesem se přiotrávil neznámým jedem. Majitelé ho chtěli zachránit a po půl roce náročné léčby se Jiří Švihálek rozhodl, že udělá něco i pro spálený zažívací systém a rozhozenou imunitu svého psa. Náhodou se začetl v časopise do článku o jogurtech a jejich působení na trávicí trakt člověka a napadlo ho udělat jogurt i pro psy.

"První jogurt byl ze stoprocentního ovčího mléka. Dojel jsem si do Krkonoš na ovčí farmu, kde jsem si koupil mléko. Doma jsem měl speciální kultury v sušeném stavu a v malém jogurtovači jsem vyráběl první pokusné jogurty," vypráví Švihálek. Od roku 2014 je vyrábí ve velkém pod značkou Yoggies.

V rozhovoru pro HN šéf Yoggies říká, že o jogurty je v Česku velký zájem. Měsíčně jich prodá kolem 10 tisíc. Po nějaké době se rozhodl udělat i další krmiva, jako například granule založené na takzvaném "barfu" (jde o syrovou stravu) nebo pamlsky. "Loni jsme utržili kolem 50 milionů korun a vyděláváme," říká muž, který se vrhl na výrobu krmiv, jež jsou dnes mezi chovateli velkým trendem.

HN: Jsou jogurty pro psy přirozené?

Naprosto.

HN: No, v přírodě si pes asi jogurt nedá…

To ne, ale pokud by měl pes ulovit kořist, tak jako první sežere vnitřnosti a v těch jsou probiotika (jde o látky, které zlepšují rovnováhu mikroorganismů ve střevech - pozn. red.) z nestrávené potravy. Ty on potřebuje. Odpovídá to filozofii naší firmy - snažíme se krmiva co nejvíce vrátit k přírodě, k tomu, co je pes zvyklý jíst už od dob, kdy byl vlkem. Dnešní psi ale mají oslabenou imunitu krmivem, proto máme probiotika i v granulích.

HN: Proč jste začal vyrábět jogurt pro psy?

Roxy, náš pes, se na procházce otrávil nějakým neznámým jedem. Donesli jsme ho k veterináři, který mu okamžitě vypláchl žaludek, Roxy měl ale kompletně spálený zažívací systém. Veterinář mi oznámil, že je to tak špatné, že by to mohlo vést až k utracení psa, což jsem rázně odmítl, a šli jsme do náročné rekonvalescence. Chodili jsme s ním na kapačky, museli jsme mu dávat léky. Důležité bylo, aby lék dostal do tlamy až za jazyk, což bylo problematické.

V průběhu půlroční léčby jsem objevil článek o jogurtech a řekl jsem si, když jogurt působí na imunitu člověka, bude působit i na psa. A začal jsem bádat a číst, jak funguje trávicí systém psů.

HN: Běžně vidíte, že lidé nechávají psům vylizovat kelímky od jogurtů. Proč by měl mít pes speciální jogurt?

V jogurtech pro lidi jsou probiotika pro lidi, ale ne pro psy. Ty naše, lidské jogurty jsou pak často ošizené, dělají se jen z odstředěného mléka a nemají ty správné laktobacily. Já jsem Roxymu nepotřeboval dát pochoutku, ale nastartovat mu správně imunitu.

Takže jsem začal řešit, z jakého mléka to udělat - které pro něj bude nejvýživnější - a abych mu zároveň špatným výběrem mléka neublížil. Konzultoval jsem to s veterináři, odborníky a začal s výrobou prvního jogurtu doma.

HN: Z čeho byl první pokusný jogurt?

Ze stoprocentního ovčího mléka. Dojel jsem si do Krkonoš na ovčí farmu, kde jsem si koupil mléko. Doma jsem měl speciální kultury v sušeném stavu a v malém jogurtovači jsem vyráběl první pokusné jogurty. Přes další pokusy se nám potvrdilo, že psi přijímají ovčí mléko lépe než třeba kozí. Poté jsme začali přidávat jiná plnotučná mléka, která podporují výživu kloubů, srsti a kůže. Potřeboval jsem ale také vymyslet, jaká bude vhodná probiotická kultura, proto jsem se dále sebevzdělával a chodil na konzultace s veterináři. Vznikla tak speciální směs s kulturou, kterou dnes máme patentovanou.

Yoggies

Společnost od roku 2014 vyrábí jogurty pro psy a kočky, převážně z ovčího mléka. Jogurty se vyrábí na české bio farmě.

Později pod stejnou značkou vznikly také granule lisované za studena, které firma vyrábí v Německu.

Společnost měla loni obrat kolem 50 milionů korun.

HN: Na výrobě jogurtu jste spolupracoval i s univerzitami a specialisty. Jak se na vás dívali? Nepřišlo jim to nějak zvláštní?

Ne, právě naopak. My jsme národ pejskařů, odborníci byli velmi vstřícní.

HN: S jakými univerzitami či ústavy jste spolupracoval?

S Univerzitou Palackého v Olomouci, výzkumným ústavem v Praze, Českou zemědělskou univerzitou… Každý ústav přinesl nějaké nové poznatky.

HN: Jak jogurt psům pomáhá?

Jogurt pomáhá posílit jejich imunitu, což jsme původně chtěli. Následně se nám ale začali ozývat veterináři, že pomáhá dokonce i na problémy s průjmy nebo potlačuje větry. Poté jsme už jen vylepšovali poměry ingrediencí, dokonce se nám podařilo štěpit laktózu. Jogurty ji díky tomu neobsahují.

HN: Je důležité mít jogurt bez laktózy?

Málokdo to ví, ale pes ani kočka neumí laktózu trávit.

HN: Kde jogurty vyrábíte a v jakém množství?

Jde o čerstvý produkt, takže ho nelze vyrábět na sklad. Jogurt vyrábíme každý týden na biofarmě na Vysočině. Tam máme přísun kravského mléka a pak bereme sušené či čerstvé mléko ze zahraničí, protože u nás není dostatek ovčího mléka v dostatečné kvalitě. Na postupu výroby se toho od té domácí moc nezměnilo. Dotáhli jsme pouze některé poměry mlék nebo dobu dozrávání.

HN: Jaký je o ně zájem?

Stále se zvyšuje. V roce 2014, kdy jsme vstoupili na trh, jsme jich prodávali třeba 50 kusů měsíčně. Dnes je produkce kolem 10 tisíc kusů měsíčně. Zájem se stále zvyšuje i díky tomu, že jsme vyřešili, jak jogurty rozvážet. Dáváme je do chlazených polystyrenových boxů a jogurt se k zákazníkovi dostane do 24 hodin od výroby.

HN: Není jogurt pro psy zhýralost?

Já bych neřekl. Nikdy jsem nad tím takto ani neuvažoval, potřeboval jsem podpořit zdraví svého psa a tohle byla nejjednodušší cesta. Dnes mi to naši zákazníci potvrzují. Zhýralost jsou jiné věci…