Pokud čtyřicetitisícovou Třebíčí jen projíždíte, nevypadá nijak přitažlivě. Když se v ní ale zastavíte, pochopíte, proč organizace UNESCO zařadila město před 15 lety do pokladnice světového kulturního bohatství.

Až k historickému středu přitom lze dorazit autobusem. Z nádraží je pár kroků ke kamennému mostu přes řeku Jihlavu a za ní už stojí nejen románsko-gotická bazilika svatého Prokopa a zámek s muzeem, ale také Podklášter­ní pivovar Třebíč. Vaří se v něm od roku 2012, a to v prostorách sladovny a bramborárny bývalého zámeckého lihovaru. Lze tam zajít na exkurzi v doprovodu sládka a případně si během celodenní směny zkusit pivo uvařit. Obojí se musí domluvit dopředu. Hned vedle stojí "domovská" restaurace Lihovar, do níž se pivo přivádí 66 metrů dlouhým a v republice nejdelším pivovodem.

Do židovské čtvrti

S ohledem na plán výpravy je dobré dát si oběd. Třeba hovězí vývar s játrovými knedlíčky a buřty pečené na tmavém pivu. K tomu třináctistupňový ležák Urban. Jantarové barvy a nasládlý. Podává se dalších pět běžných piv a vždy dva speciály. A vzhůru do města.

jarvis_5b3382d3498edabf88130572.jpeg
Podklášterní pivovar Třebíč
Foto: Tomáš Škoda

V odchodu ještě zakoupit něco s sebou, nejlépe v PET lahvích pro skladování nepasterovaných piv. Jestli však nemáte k dispozici alespoň chladicí tašku, bude ho stejně nutné vypít rychle, protože k delšímu uchování je potřeba teplota do šesti stupňů.