Ještě zmenšíme porce, takže jídla budou i levnější. A budeme lidem říkat, ať si klidně objednají tři předkrmy, vysvětlil mi svou představu moderní gastronomie šéfkuchař výborné restaurace La Loca (na obrázku) Radim Gerlich. Podnik sídlí v kosmopolitním hotelu Mosaic House pod Karlovým náměstím a podobně kosmopolitní je i Gerlich: špičkovou italskou kuchyni poznal u pražského restauratéra Riccarda Lucqueho, v La Loce se ale inspiruje celým středomořským pásem od Evropy až po Izrael a Libanon.

V jeho menu proto najdete vše od italských těstovin a rizota přes jehněčí s tahini až po hummus nebo hamshuku. A taky se kromě česneku připravte na chilli, zázvor nebo koriandr. Mottem La Loky je, že společně chutná lépe. Tedy že lidé sedí u velkého stolu plného různých jídel a společně po malých porcích ochutnávají. Jenže to je v Česku pořád trochu problém. "Takový je dnes trend v Berlíně nebo Londýně, Češi si ale pořád rádi drží svůj talíř," říká šéf Mosaic House Nah-Dja Tien, jenž má na vizitce skromně napsáno The Boss.