Z karlínského Porta je od dubna Urxova 10, což je i adresa tohoto podniku. Hned na začátku recenze se sluší udělat menší coming out: Porto kdysi bývalo má domovská restaurace. Otevřelo na jaře 2009 a bylo první vlaštovkou nejen celého karlínského gastronomického boomu, ale i proměny téhle kdysi špinavé dělnické čtvrti v sofistikovanou kancelářskou džungli, kde nikdy nezaparkujete a bez růžových puntíkatých ponožek jste nula.

Bydlel jsem několik let jen pár metrů od Porta a jedl a pil tady obden (a taky ještě kouřil doutníky). Podnik vybudovala dvojice Srbů: coby investor zámožný developer, jenž jako by vystoupil přímo ze Scorseseho Špinavých ulic; manažersky podnik vedl Branislav Bogdanov, zkušený profík z gastronomie. Teď tedy Porto skončilo a na stejné adrese pokračuje Urxova 10, již vlastní stejný majitel. Ten měl po devíti letech potřebu změny.

Čtvrt kila amerického hovězího filetu mignon tu stojí 940 korun. Bůh žehnej Karlínu!

S koncem Porta sice odešel celý jeho tým a kompletně nové je i menu, interiér, torzo vinného lístku i zaměření kuchyně ale zůstaly podobné: středomořská jídla s důrazem na moře plus módní josper gril a taky überdrahé steaky. Jen pro ilustraci, čtvrt kila amerického hovězího filetu mignon tu stojí 940 korun. Bůh žehnej Karlínu.

A kam se poděl lanýž?

Urxova 10 jde s dobou a říká si elementární kuchyně, což může znamenat KFC i elBulli. "Vyznačujeme se přímočarostí, respektem ke kvalitním, čerstvým surovinám a tradiční úpravou jídel," píše se na webu podniku. Ano, menu je skutečně celkem přímočaré i atraktivní, nese se v italsko-francouzském duchu. Mezi předkrmy ani hlavními jídly nechybí různě grilované nebo pečené ryby a mořské plody, těstoviny a taky foie gras a kachní prso či jehněčí hřebínek. Ten stojí 625 korun a kromě steaků je z hlavních chodů nejdražší.

Menu Urxova 10 je určitě současnější než menu Porta a taky má trochu vyšší ceny. Směrem dolů naopak zamířila obsluha. Jsem určitě pro, aby mladý nezkušený personál radši sbíral zkušenosti v Urxově 10 než na Staromáku, vše má ale svá pravidla; nemůžete chtít po hostech za tříchodový oběd 1100 korun a kompletně ho svěřit do rukou zcela nezkušené slečny, která ani neví, že Chenin blanc je bílé víno z menu podniku, kde pracuje. A která vám nakonec ochotně přinese na stůl olivový olej, když dojídáte. Tohle je Staromák.