Měl jsem to vlastně tušit. Když se nějaký podnik jmenuje Café Lounge, tedy něco jako salonek i odpočívadlo v jednom, poběží tu nejspíš čas pomaleji. A taky že jo. V Café Lounge na pražském Újezdě určitě s jídlem nepospíchají. A to ani s denním menu, které u nás často supluje fastfood: rychle si objednáte, rychle vám jídlo přinesou a rychle vypadnete. Ne tak v Café Lounge.

To je i není nové. Jako oblíbená kavárna už funguje déle, jako plnohodnotná restaurace-bistro až od loňského prosince. Tehdy sem totiž jako šéfa kuchyně angažovali Michala Černého, mladého kuchaře se slušnými domácími i zahraničními zkušenostmi. Nejspíš jste o něm nikdy neslyšeli, protože zatím ještě nevařil v televizi ani v reklamě neprodával hypermarketové slevy. Zato s manželkou vlastnili výbornou restauraci Story, sídlící ovšem v zastrčené ulici na pražském Břevnově. Její život vloni utnulo narození dcery.

Teď se tedy Černý vyloupl na Újezdě, což hned poznáte z menu i talíře. Story vždy bylo trochu jiné, a trochu jiné je proto i nové menu Café Lounge. Dokonce je i trojí: do tří hodin si tu můžete dát jednodušší a lacinější obědové menu, které ale originalitou i kvalitou provedení hravě trumfne většinu denních menu v Česku; od šesti večer podávají večerní menu, jež stojí o něco víc a víc toho nabízí i na talíři. A celý den pak máte ještě k dispozici Café menu.

To ale "kafe" připomíná spíš jen dezerty; najdete v něm totiž i hovězí plátky s houbami, telecí šťávou a hranolky (270 korun), bramborové noky se špenátem, houbami a parmezánem (230 korun), kváskový chléb s trhaným vepřovým bokem, hořčicí a nakládanou cibulí (130 korun) nebo i krevety s cuketou, česnekem a petrželí (255 korun). Café Lounge sice není největší a spíš připomíná členitý byt, jímž se line jazz či elektronická hudba, nedostatečnou nabídkou jídla ale určitě netrpí.