Mojmír Hampl platí v České národní bance za jestřába. Pokud dojde k názoru, že je třeba zasáhnout, neváhá. Bylo tomu tak například při nedávném zafixování koruny k euru, nyní zase jako jediný na zasedání bankovní rady hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb. Ekonomika podle něj jede nad své možnosti a zvýšení úroků ji má zchladit.

Hampl je přední český makroekonom a jeho názor je třeba brát vážně. Umí argumentovat a vysvětlovat své postoje, rozhovor s ním stojí za přečtení.

V hlavním tématu Ekonomu se pak zabýváme kvalitou českých potravin, o nichž ve společnosti koluje řada nepřesných informací. Jak je to doopravdy s biopotravinami? Jsou zdravější, nebo je to jen marketingový tah producentů, kteří z nás chtějí tahat peníze? A jaké vlastně množství dusičnanů či pesticidů obsahuje tuzemská či zahraniční zelenina? Proč máslo lámalo cenové rekordy, když Česko produkuje víc mléka, než Češi spotřebují? A je palmový olej esencí zdraví, nebo zabijákem životního prostředí?

V aktuálním Ekonomu také píšeme o tom, jak se bránit před zajišťovacími příkazy finančních úřadů či jaké mrakodrapy vyrostou v blízké době v Praze a proč jejich výstavba v Česku vázne. Hezké čtení.