Sice jste stále ještě v Praze, celé to ale vypadá jako venkovská idylka. Ano, myslím vjezd do Šáreckého údolí od Vltavy, jehož romantická scenerie by aspoň na okamžik udělala Fráňu Šrámka i z Tomia Okamury. A právě tady vloni v létě zrekonstruovali původní budovu hostince/restaurace Na Břetislavce. Ta stojí u potoka a má kolem sebe i velkou zahrádku na grilování. Nejen teď na jaře a v létě tedy perfektní místo na hostinu při rodinném výletě do Šárky. Protože nová restaurace Na Břetislavce, spadající do "impéria" majitele mimo jiné i známé hospody Na Slamníku (ta rovněž prošla rekonstrukcí a unikají z ní zvěsti o čistším vzduchu a lepším jídle), je přesně takhle koncipovaná. Čepují zde únětické pivo, v menu ale samozřejmě nechybí ani víno nebo Prosecco a obligátní Aperol Spritz na lehčí osvěžení. A taky spousta českých hospodských klasik včetně dětských jídel, která sem vyloženě patří.

V menu proto najdete třeba domácí tlačenku, pomalu pečený bůček na zázvoru a česneku, strčený i s hořčicovou majonézou mezi dva krajíce chleba, párky s hořčicí a křenem nebo pivní sýr. A v úplně stejném duchu se nesou i hlavní jídla, mezi nimiž nechybí hovězí líčka, zvěřinový guláš nebo kančí řízky s bramborovým salátem. Jako pěst na oko sice v nabídce působí globální letištní salát Caesar, nemálo tuzemských restauratérů vám ale řekne, že právě ten Češi žádají i v lese. A to dokonce i po vyřazení z menu!

Míň bývá víc

Na své místo přesně patří rovněž interiér restaurace: čistý, vzdušný a světlý, jednoduchý a hlavně bez typicky českého hospodského kýče. Podnik tvoří malý výčep u vchodu a dvě jídelny do tvaru "L". Pravda, menu mi způsobilo menší dilema. Když vedle sebe vidíte domácí tlačenku, párky, kachní paštiku a rillettes nebo klobásu, není snadné si vybrat. Číšník mi to aspoň trochu ulehčil tím, že už neměl dršťkovou polévku. Vybral jsem proto tlačenku (89 korun), kachní rillettes (99 korun), kančí řízky s lehčím vídeňským bramborovým salátem (175 korun) a únětickou dvanáctku.

Na Břetislavce

A způsobil tím pro změnu dilema číšníkovi. Ten totiž na rozdíl ode mě věděl, jaké porce tady vycházejí z kuchyně, takže mou objednávku celkem právem považoval za hříšné biblické obžerství. V podstatě byste se totiž nasytili jen dvěma "überplátky" jemné a šťavnaté tlačenky posypané červenou cibulkou a střídmě zalitou octem. A zvlášť s výborným čerstvým chlebem a taky vědomím, že to vlastně bylo to nejlepší, co v podniku budete jíst.