Už téměř rok mají kuřáci zakázáno zapálit si uvnitř restaurace. Zatímco lidé s cigaretou stojí na chodnících před hospodami, sněmovna jedná o zmírnění loňského zákona. Průzkum, který agentuře Ipsos zadala Univerzita Karlova, ale ukazuje, že 71 procent obyvatel Česka zákaz kouření vítá.

Restaurace bez kouře se líbí 79 procentům nekuřáků a také 45 procentům kuřáků. Výzkumníci zpovídali 1080 lidí starších 15 let. Čtvrtinu tvořili kuřáci, což odpovídá jejich podílu v populaci.

Před zavedením zákazu na konci loňského května se někteří hospodští báli, že je nová pravidla připraví o hosty. Výzkum ale dokazuje, že lidé dnes chodí do restaurací častěji než před třemi lety.

71 procent

dotázaných v průzkumu vítá zákaz ­kouření v restauracích. Mezi kuřáky jde o 45 procent.

Nejméně jednou týdně zajde do restaurace 23 procent lidí, před třemi lety to bylo o pět procentních bodů méně. Klesl naopak podíl těch, kteří do restaurací nechodí vůbec, z pěti procent na čtyři.

Podle ředitele Ipsos Central Europe Radka Jalůvky má větší příliv hostů dva důvody. Díky rostoucí ekonomice mohou lidé více utrácet, hospody navíc začali navštěvovat i nekuřáci, kteří tam předtím nechodili. "Když jsme se jich dříve ptali, proč tam nechodí, základní důvod byl − v restauraci to smrdí, vadí mi kouř," uvádí Jalůvka.