Na proklínané a stále rozkopané D1 by jen blázen hledal dobrou restauraci, ale opak je pravdou. Jen pár kilometrů od Brna funguje na této životně důležité tepně mimořádně zajímavý podnik, jehož návštěva je příjemným gastronomickým i estetickým zážitkem, neboť v moderním a vzdušeném interiéru je radost obědvat či večeřet. Jedním z hlavních hesel podniku je poctivost. V přístupu k zákazníkovi, k surovinám i k vlastnímu vaření. A tak zatímco Praha má své Průhonice, které se staly centrem kvalitní gastronomie a kam jezdí spousta mimopražských na pracovní snídaně či obědy (aby nemuseli zajíždět do centra), na opačné straně D1 plní tuto funkci právě Signature.

Tip:

Pokud se nebojíte vnitřností, vyzkoušejte telecí mozeček s tymiánovým bramborákem.

Kreativita boduje

Šéfkuchařem není žádný nováček, ale zkušený Pavel Veltruský, který patří ke kuchařské špičce a před časem rozjížděl například ambiciózní restauraci Salabka v Troji. Jeho kuchařskou filozofií je návrat k tradičním pokrmům, které se snaží představovat v moderní formě, tedy obohacené o prvky světové gastronomie a samozřejmě připravené s použitím nových technik vaření. Takže na jedné straně lokálnost a sezonnost, na druhé straně pak velká míra kreativity a originality.

Z nabídky:

Gnocchi s uzeným kachním prsem a pasteveckým sýrem

360 korun

jarvis_5b057651498e341ef7fe221d.jpeg

Telecí brzlík, omáčka z pineau des charantes

340 korun

jarvis_5b057651498e341ef7fe2221.jpeg

Tatarák z našich ryb

Za krásný příklad jeho stylu poslouží hovězí consommé připravené z oháňky a dochucené zastřeným vejcem, křenem a morkem, což vývaru dodává bohatou koncentraci chutí. Potěší netradiční tatarák ze sladkovodních ryb doplněný citrusovým krémem i sezonní prezentace šneků na víně, které doprovází chuť medvědího česneku. A na jarním menu nechybějí ani české kačenky, první houby z našich lesů, které šéfkuchař servíruje k pečenému holoubkovi, telecímu karé či chřestu.

Sázka na potočnici

Pavel Veltruský boduje neotřelými chuťovými kombinacemi, foie gras servíruje s rebarborovou marmeládou, kohoutka na víně zase s květákem. A potěší také sázka na unikátní chuť potočnice, nádherně říznou a lehce nahořklou, bez které si Angličané své jaro ani nedovedou představit − v restauraci Signature je z ní připraven salát, který se servíruje ke steakům, stejně jako legendární omáčka Cafe de Paris.

Rozhovor s šéfkuchařem: Pavel Veltruský

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak ho připravujete?

Mám jich několik, jsou to například vajíčka na všechny způsoby, pečená jablka… A aby zůstalo jídlo nejoblíbenější, tak ho musí připravit někdo jiný. Což u mě v praxi znamená míchaná vajíčka k snídani od mojí ženušky a nedělní jablečný štrůdl od mojí mamičky.

Adresa:

Restaurace Signature

Hotel Victory
Vintrovna 35
Brno-Popůvky
www.restaurant­signature.cz

Jakou národní kuchyni máte nejraději a proč?

Já nedělím kuchyni podle národů, ale podle toho, jestli mi chutná, nebo nechutná. A kuchyni, která mi nechutnala, jsem zatím ještě nepotkal. Jinak ale určitě vévodí středomořská. Ta obsahuje nepřeberné množství chutí a vůní čerstvých i sušených bylinek, koření, jehněčího masa, ryb, oliv… A v neposlední řadě se nesmí zapomínat, že to není jen o kuchyni, ale hlavně o umění si jídlo vychutnat, užít si ho. Žiju, abych jedl, ne proto, abych přežil. A to ve Středomoří umí.

Pokud byste měl vyslat jedno tradiční české jídlo na světovou gastronomickou olympiádu, jaké by to bylo?

No české tradiční asi žádné. Ale poslal bych tam králičí fašírku se špičatým zelím od mojí babičky.