Co čekat od bistra s lyrickým názvem Hezky česky, které v únoru otevřelo pod pražským náměstím Míru? Myslí to jeho majitelé fakt vážně, anebo ironicky? Tohle populární dvojsloví totiž nabylo nejen v gastronomii spíš méně hezké konotace, když se stalo sloganem a částečně i synonymem českého slevového nakupování. Určitě jste v televizi nepřehlédli reklamu na jistý laciný hypermarket.

V Hezky česky myslí hezky česky bez ironie. Prý chtějí vařit česky a taky zdravě, což sice často nejde úplně dohromady, ale proč ne? V lepších restauracích dnes zažívá česká kuchyně renesanci a nejen zdravotní modernizaci, v top kvalitě může dokonce vést nejkratší cestou i k michelinské hvězdě. Vařit právě ji totiž našim šéfkuchařům nedávno doporučila i šéfredaktorka michelinské publikace Main Cities of Europe Rebecca Burrová. Mnohé z nich tím naštvala jako málokdo. Sbohem nejen foie gras a mořské ryby, slyšeli v jejích slovech.