Vše je relativní. A to včetně hvězd od Michelinu, jichž teď v Česku ubylo, když o ni přišel Alcron. Znovu jsem si to nyní uvědomil díky dvěma zcela náhodným věcem. Zaprvé při hostině v Grand Cru a zadruhé u výborného seriálu Netflixu Chef's Table. O šéfkuchaři Grand Cru Janu Punčochářovi se dlouho mluví jako o adeptovi michelinské hvězdy, ostatně už od dob Le terroir, s nímž získal Biba Gourmand, se za ním táhne šik asi nejpoučenějších českých gurmánů.

Grand Cru hvězdu opět nezískalo, při poslední zdejší večeři jsem se ale musel ptát proč. Nejen obří kreveta s krvavými pomeranči a wasabi majonézou nebo mořský jazyk s chřestem a omáčkou z Champagne jsou skvělé a stejně tak výběr vín k nim. Ano, nejsou lokální, jak dnes velí politicky korektní móda. To ale určitě je kůzlečí hřebínek s kolínkem se smrži nebo nejlepší česká zvěřina. Z Grand Cru jsem se proto rychle přenesl do michelinské restaurace Marc Lanteri, kam se s manželkou na jídlo vracíme vždy, když jsme v Piemontu. V podstatě tedy každý rok.