Michal Říha stál u rozjezdu výroby známých ovocných bonbónů Skittles v továrně Mars Wrigley Confectionery v Poříčí nad Sázavou. Pro americký koncern Mars, celosvětového výrobce cukrovinek, čokoládových pochoutek, žvýkaček, hotových jídel i krmiv pro zvířata, pak posledních osm let pracoval i ve Spojených státech a v Anglii. Naposledy jako ředitel továrny v King’s Lynn, která je producentem známých potravinářských značek Uncle Ben’s nebo Dolmio. Teď řídí poříčskou továrnu, která má podle něj našlápnuto stát se centrem pro výrobu ovocných bonbónů pro celý koncern Mars.

Jak často si dopřáváte cukrovinky?

Každý pracovní den. Ten pro mě začíná právě ochutnáváním bonbónů, které jsme u nás vyrobili. Scházím se s dalšími spolupracovníky na panel kvality a hodnotíme hlavně jejich vzhled, chuť a obaly. Nemůžeme moc kontrolovat texturu bonbónů, protože jsou ještě tvrdé a potřebují zhruba týden až deset dnů uzrát, než jsou připravené pro zákazníky. Během dne ochutnávám i přímo ve výrobě, takže večer už na sladkosti nemám pomyšlení. Ochutnávání vlastních výrobků je povinná součást práce každého ředitele našich továren. Vyjma samozřejmě produktů pro zvířata. Když jsem vedl továrnu v Anglii, která je zaměřená na rýži, snídal jsem rýži.