Plastické hmoty vypadaly jako dobrý nápad, ale všeho moc škodí − a plovoucí ostrov z plastových odpadků velký jako Francie uprostřed Pacifiku je jen viditelnou částí ledovce. Vědci se proto snaží vyvinout materiály, které se v přírodě rozloží. To ale přináší zase jiné problémy.

Když letos v únoru vyvrhlo moře na pobřeží Španělska mrtvého desetimetrového vorvaně, vědce z El Vale Wildlife Recsue Center v Murcii zajímalo, na co mladý jedinec uhynul. Pitva odhalila nečekanou příčinu: žaludek šestitunového kytovce obsahoval téměř 30 kilogramů plastových odpadků. Většinou šlo o sáčky, lahve, kusy sítí a lan, nechyběl ani plastový bubínek. S nepřirozenou stravou si žaludek tvora specializovaného na lov hlavonožců nedokázal poradit.

"Přítomnost rostoucího množství plastového odpadu je velkou hrozbou pro zachování života v oceánech," komentovala smutný nález vedoucí místního úřadu pro ochranu životního prostředí Consuelo Rosaurová. Záplava plastového odpadu ale neohrožuje jen živočichy v oceánech. Hned další na ráně jsou lidé.

Hrozby z plovoucích ostrovů

Přestože komerční plasty tvoří látky, kterým se říká organické, s živou hmotou mají pramálo společného. To je také důvod, proč na rozdíl od mnoha jiných materiálů v přírodě dlouho zůstávají neporušené: mikroorganismům, které jinak rozloží a spotřebují všechno opravdu organické, nic neříkají. Ještě horší ale je, že na rozdíl od mnoha anorganických materiálů (sklo, keramika, stavební hmoty) se fyzikálními procesy rozpadnou na mikroskopické částice − mikroplasty, které už se do koloběhu života zapojit mohou. Ovšem ne tak, jak bychom chtěli; objevují se ve stále větším množství v mořských tvorech a v pitné vodě. Takže nakonec i v našich nápojích a potravinách.

Většina nezrecyklovaného plastu pochází z rozvojových zemí a končí v oceánech − ročně jde o 10 milionů tun.

V září loňského roku informoval The Guardian o výzkumu University of Minnesota School of Public Health, při němž vědci odebrali vzorky pitné vody ve dvanácti městech na pěti kontinentech, aby v nich hledali mikroplasty. Ukázalo se, že mikročástice a mikrovlákna jsou v 83 procentech vzorků. Výsledná studie konstatovala, že tyto látky představují dosud neznámé, ale nezpochybnitelné zdravotní riziko.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.