Tip:

Dvakrát do měsíce se v Mlýnci odehrávají večery s jazzovou kapelou. 

Restaurace Mlýnec prošla v zimě krátkou rekonstrukcí, díky níž dostala moderní designovou podobu, ale jinak se v její filozofii nic nemění. Dokonce její kuchyni stále šéfuje Marek Šáda, který má na starosti jak Mlýnec, tak sousední Bellevue, a je tak důkazem, že o kvalitní šéfkuchaře je v Praze stále velká nouze.

Sázka na sezonu

Adresa:

Restaurace Mlýnec

Novotného lávka 9
Praha 1
www.mlynec.cz

Restaurace Mlýnec je díky své fantastické lokaci oblíbená hlavně u turistů, neboť nabízí nádherný výhled na Karlův most a Staroměstskou mosteckou věž, a od jara do podzimu se pyšní také komorní terasou položenou těsně nad hladinou Vltavy. A nyní už k samotnému menu. Vedle klasické nabídky a la carte jsou k dispozici tři speciální menu − první z nich je menu sezonní, které se mění každý měsíc a je zaměřené na suroviny, které jsou právě k dispozici. Jaro se bude již tradičně odehrávat ve znamení chřestu či jahod, předjaří bývá z tohoto pohledu trochu náročnější − nicméně třeba na březnovém menu rozhodně stála za pozornost parádní kombinace výtečného italského sýru stracciatella se smaženými grundlemi, rajčátky a bazalkou.

Z nabídky:

1. Na másle pečený sumec, bramborové rizoto, sezonní houby, hnědé máslo, řeřicha, ředkvičky

jarvis_5abb774a498e8f145358bfc1.jpeg

2. Jehněčí kýta, medvědí a černý česnek, pšenice, řepa

jarvis_5abb774a498e8f145358bfc5.jpeg

Kroupy nejsou hloupý

Zajímavou ukázkou moderní české kuchyně je přeštík (tedy jakési české prasátko s rodokmenem) podávaný s černým kořenem, kadeřávkem, kroupami a majoránkou. Druhé degustační menu nabízí sestavu nejoblíbenějších pokrmů Mlýnce − zde nemohou chybět obě tradiční, dlouholeté hvězdy −, a sice zauzený telecí tatarák či "řízek" připravený jako filet mignon v trojobalu. Třetí menu nabízí moderní prezentaci klasických českých jídel v čele se sedm hodin konfitovaným kachním stehnem, které na talíři doprovází pěna z červeného zelí a škubánek pečený na másle.

Půlka zisku na charitu

A ještě důležitá poznámka na závěr. Restaurace Mlýnec patří stejně jako restaurace Bellevue či restaurace V Zátiší do gastronomického impéria indického restauratéra Sanjiva Suriho, který v Praze začínal počátkem 90. let. Sanjiv Suri je známý jako poměrně významný filantrop, celý život dával na charitu 10 až 20 procent svých příjmů, ale nedávno částku výrazně zvýšil a na dobročinné účely míří 50 procent zisku Zátiší Group. 

Související