Zapomeňte na ekonomy, předražené prodavače deště. Mnohem více vám o skutečném stavu ekonomiky řeknou restauratéři, kteří vždy jako první cítí horší i lepší časy. Právě za jídlo a víno totiž lidé utrácejí − nebo taky ne − přesně podle toho, jak se jim daří. Takže zatímco ještě před pěti lety hosté dost šetřili, a to včetně těch, kteří hodují za firemní peníze, nyní panuje doba takové hojnosti, že restauratéři nemohou najít ani personál, který teď chybí všude.

A nejen to. I obsluha, již si vychovali a považovali za itinerář podniku, nyní klidně odchází. A zvlášť mladší lidé, kteří i práci v luxusnějších podnicích považují spíš za dočasný džob než celoživotní váženou profesi jako třeba ve Francii: po pár dnech práce prostě zavolají, že už nepřijdou, protože jedou kamsi na Západ. Končí ale také starší personál. Od jedné restauratérky jsem slyšel o matce ve středním věku, která si u ní s dýšky vydělala přes 50 000 korun čistého. Najednou ale radši odešla na pracák a dělat příležitostné brigády.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se