Je mužem, který fakticky postavil Hongkong, byl jedním z prvních podnikatelů, který si dokázal své aktivity rozhodit po celé zeměkouli a profitovat z výhod globalizace. Byl nejbohatším mužem Asie v době, kdy tento kontinent začal prožívat svůj ekonomický vzestup, se jměním odhadovaným na 35 miliard dolarů nyní patří mezi 25 nejbohatších mužů světa. Přezdívá se mu Superman nebo taktéž čínský Warren Buffett. Je rytířem britského impéria, jeho vlastní obchodní říše pokrývá padesátku zemí světa, živí přes tři stovky tisíc zaměstnanců a oborově je rozprostřena od maloobchodu přes telekomunikace až k energetice. Hongkongský podnikatel Li Ka-shing je i v éře internetu podnikatelským symbolem Asie. V pátek oznámil, že v předvečer svých devadesátých narozenin odchází na odpočinek a otěže firmy přebírá jeho syn Victor.

Starosvětský. Toto slovo jej vystihuje. Li Ka-shing při správě svého investičního holdingu Hutchison Whampoa zastával pravidla, která čínští mandaríni vštěpovali svým poddaným ještě v době, kdy v pekingském Zakázaném městě sídlil císař. Podání ruky bezpodmínečně platilo, i když se dohoda později ukázala jako nevýhodná. Dluhy se nedělají, a pokud to šlo, všechno se financovalo ze zisků firmy. A v neposlední řadě: za každé příležitosti je potřeba zachovávat klid.

"Nejsem přehnaně optimistický, když se trhu daří, a nebývám přehnaně pesimistický, pokud je tomu naopak," zněl jeden z jeho nejcitovanějších výroků. Zkrátka jeden z investorů z doby a krve Warrena Buffetta. Ty paralely jsou ale i jinde. Podobně jako Buffett i Li Ka-shing držel tradici výročních konferencí, které přenášely místní televizní stanice a při nichž investoři na celém světě viseli na každém jeho slově. Patří též mezi filantropickou elitu, na projekty spojené se vzděláním a zdravotnictvím věnoval stovky milionů dolarů. Ostatně své nadaci slíbil třetinu vlastního jmění a na penzi se hodlá "bavit" právě těmito aktivitami.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.