Nejmodernější linka na toustový chléb v zemi, kterou nyní rozjíždí Pekárna Zelená louka z holdingu Agrofert, je unikát. Nejen technologický. Žádný jiný z tuzemských pekařů nedostal evropskou dotaci sto milionů korun na investici, díky níž převálcuje český trh. Pekárna v Herinku u Prahy bude chrlit šest tisíc toustových chlebů za hodinu pro celou republiku. Sází na to, že jejich popularita roste a Češi ve spotřebě zaostávají za Němci či Angličany. I když odborníci na výživu tomuto pečivu zrovna nefandí. 

"Na trhu budeme s novým chlebem úspěšnější," očekává Jaroslav Kurčík, předseda představenstva a generální ředitel pekárenské skupiny Penam, která Zelenou louku plně ovládá. "Jednak bychom ho měli umět vyrobit efektivněji a jednak bude kvalitnější než doposud," říká Kurčík. Jak podotýká, efektivnější výroba ale neznamená, že by zboží zlevnili. "Nechceme jít na nižší cenu, spíš konkurovat kvalitou," uvedl.